Pisanie książek o tematyce żywieniowej

Dzielimy się swoją ekspercką wiedzą i doświadczeniem na temat zdrowego żywienia pisząc książki i artykuły.  Możemy się pochwalić kilka książkami na koncie. Poniżej przedstawiamy Państwu kilka publikacji naszego autorstwa.

Pierwsza nasza książka "Dieta albo cud. Test 42 diet" została opracowana przez dietetyków z poradni dietetycznej Dietosfera oraz przez miesięcznik "Świat Konsumenta" (aktualnie „Pro-Test") i Fundację PRO-TEST, należącą do międzynarodowej organizacji testującej produkty, ICRT.

Dieta albo cud. Test 42 diet.

Każdą z 42 diet poddano ocenienie na podstawie trzech głównych czynników: zdrowotności, praktyczności i działania. Czynniki te zostały dodatkowo podzielone na podpunkty. Oceniono zatem: realizację zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze oraz na witaminy i składniki mineralne, urozmaicenie, łatwość przygotowania, koszt diety, dostępność produktów, działanie krótkoterminowe i występowanie efektu jo-jo.

Wśród najgorzej ocenionych diet znalazły się także te najpopularniejsze.

"Dieta albo cud" oprócz testu diet przedstawia także mało znane dotąd fakty dotyczące produktów, które jadamy każdego dnia. Rozwiewa wątpliwości i obala mity na temat żywności. Analizuje wciąż powtarzane stereotypy i podpowiada, które z nich są prawdziwe, a które z prawdą mają niewiele wspólnego. Produkty z codziennej listy zakupów przeciętnego konsumenta zostały rozłożone na czynniki pierwsze.

Kolejna nasza książka- „Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu.” doczekała się dwóch edycji J Sam pomysł na dziennik, jak i jego realizacja to dzieło dietetyków z poradni Dietosfera.

Dziennik diety. Szczuplej dzięń po dniu.„Dziennik Diety. Szczuplej dzień po dniu” to książka, która powstała w oparciu o doświadczenie i potrzeby pacjentów. To opatrzony praktycznymi radami profesjonalny dziennik do notowania przebiegu diety! Dziennik ten pasuje do wszystkich sposobów odżywiania, jakie obierane są na drodze do wymarzonej figury. Wraz z nim otrzymasz niezbędne wskazówki, które pozwolą Ci w pełni wykorzystać potencjał tego niezwykle skutecznego narzędzia do walki z niechcianymi kilogramami!

 

Dziennik diety. Edycja IIPo sukcesie pierwszej edycji "Dziennika diety" stworzonego przez specjalistów z Dietosfery zdecydowaliśmy się na wydanie II :) w nowej szacie graficznej. 

 

 

 

Dzieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy.„Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy”. Ciąża to dla kobiety wyjątkowy okres. Wiele przyszłych mam zastanawia się wtedy, jak się żywić, żeby czuć się dobrze i zapewnić jak najlepszy rozwój dziecku. W tym czasie obowiązuje jedna zasada: jedz dla dwojga (nie za dwoje!).  Ale… co jeść? W książce pt. ,,Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy” podpowiadają specjalistki ds. żywienia, dietetyczki z poradni Dietosfera: Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska, Monika Stromke-Złomaniec, Magdalena Czyrynda-Koleda. Autorki książki przedstawiają sprawdzone przepisy na śniadania, obiady, kolacje i przegryzki, które podzieliły na trymestry, żeby ułatwić mamom zdrowe żywienie w ciąży. W publikacji rozwiewają też wiele wątpliwości dotyczących żywienia i rozprawiają się z mitami na temat diety kobiet ciężarnych.

Polska kuchnia bezglutenowa.„Polska kuchnia bezglutenowa” to wsparcie dla osób chorujących na Hashimoto, inne choroby autoimmunologiczne, borykających się z nietolerancją glutenu czy nieszczelnością jelita. Dieta bezglutenowa nie oznacza kuchni nudnej, pozbawionej smaku i wyrazistości. Owszem, wykluczenie z menu glutenu wymaga zmiany stylu życia, ale na pewno nie pozbawia radości z jedzenia i gotowania! Udowadnia to dietetyk z poradni Dietosfera- Agata Lewandowska autorka książki ,,Polska kuchnia bezglutenowa”.