Szkolenia, wykłady i warsztaty

Cieszy nas, że dziedzina jaką jest edukacja żywieniowa
rozwija się w Polsce dynamicznie, zaś coraz więcej firm i instytucji dostrzega potrzebę poszerzania wiedzy pracowników z zakresu żywienia człowieka.

Znacznie częściej mówi się w Polsce także o tzw. kosztach otyłości. Nadmierna masa ciała poza negatywnymi skutkami zdrowotnymi przyczynia się bowiem do wysokich strat ekonomicznych. Szacuje się, iż w Unii Europejskiej finansowanie wydatków na leczenie otyłości i jej powikłań pochłania około 7% całkowitych nakładów na opiekę zdrowotną. Prognozuje się, iż wartość ta będzie stopniowo wzrastać (Commission of the European Communities, 2005).

Poradnia Dietetyczna Dietosfera oferuje kompleksowe programy szkoleniowe dla firm, które świadomie dbają o zdrowie zatrudnionych. Nasza opieka skupia się na korygowaniu błędnych nawyków żywieniowych oraz pokazywaniu szeregu praktycznych rozwiązań problemów. Metody pracy dobieramy w zależności od indywidualnych potrzeb przedsiębiorstwa uwzględniając strukturę zatrudnienia oraz wyznaczone do osiągnięcia cele. Współpraca może zatem przyjąć różne formy: od szkoleń w grupach kilku, kilkunastu osób po indywidualne poradnictwo żywieniowe dla pracowników szeregowych oraz wyższej kadry zarządzającej. Możemy zaproponować zarówno cykliczne spotkania i długofalową strategię edukacyjną, jak i jednorazowy wykład podczas Dnia Zdrowia połączony z analizą składu ciała pracowników.

Nasza oferta szkoleniowa nie ogranicza się jednak tylko to tego jednego zagadnienia. Jesteśmy w stanie przygotować oraz poprowadzić dowolne szkolenie lub wykład związany z szeroką tematyką żywienia człowieka. W zależności od potrzeb Państwa firmy odpowiednio dostosujemy zarówno tematykę jak i metody nauczania. Opracowujemy także materiały pomocnicze dla uczestników szkolenia. 

Przykładowa tematyka szkoleń i wykładów:

  • Lunch idealny, czyli jak radzić sobie bez Pana Kanapki – wykład dla pracowników biurowych.
  • Wykład dla pracowników średniego i wyższego szczebla – jak odżywiać się zdrowo i trzymać diety, biorąc udział w biznesowych lunchach i kolacjach
  • Jak jeść dla dwojga, a nie za dwoje? – szkolenie przeznaczone dla kobiet w ciąży, realizowane np. w ramach szkoły rodzenia.
  • Kiedy, jak, co w diecie dziecka? – szkolenie dla młodych mam przeprowadzane np. w klubach maluch
  • Wpływ sposobu żywienia na stan skory, włosów i paznokci. Prewencja cellulitu. – szkolenie dla kosmetyczek.