My w mediach

Lucuma jest owocem pochodzącym z andyjskich dolin Peru, Chile i Ekwadoru. W Europie spotykana jest w Hiszpanii i Portugalii. Na bazie tego owocu wytwarza się słodzik o niskim indeksie glikemicznym.
O samym owocu, ale też o słodziku opowiedziała dla Wprost Magda Czyrynda-Koleda z poradni Dietosfera.

Pewien Australijczyk postanowił przez rok żywić się tylko ziemniakami. Jets to jego sposósb na odchudzanie. Od pierwszego stycznia schudł już 16 kilogramów i twierdzi, że czuje się bardzo dobrze. Czy taka monodieta jest zdrowa dla organizmu? W DDTVN dietetyk z Dietosfery- Magda Jarzynka-Jendrzejewska skomentowała ten kontrowersyjny pomysł na odchudzanie.

 

Tłusty czwartek, więc nie ominiemy tematu pączków :) Agata Lewandowska- dietetyk z Dietosfery, skonsultowała tekst dla wp.pl o pączkach oczywiście, jak rozpoznać ten dobrej jakości, na co zwracać uwagę podczas kupowania?

Zapraszamy do lektury

W najnowszym numerze poradnika "Zdrowie" dietetyk z Dietosfery- Magdelena Czyrynda-Koleda, podzieliła się swoją wiedzą o diecie najlepszej dla pracy mózgu. Dobrą dietą możemy wspierać pracę neuroprzekaźników i procesy naprawcze mózgu.Zapraszamy do lektury :)

W styczniowym numerze poradnika "Zdrowie" możecie przeczytać artykuł konsultowany przez dietetyka z Dietosfery- Magdalenę Czyryndę-Koledę. Magda podpowiada jak zadbać o kondycję układu krwionośnego przez odpowiednią modyfikację jadłopisu. Dowiecie się między innymi  jak obniżyć zły cholesterol, uelastycznić tętnice i żyły oraz dosłownie przedłużyć życie przez zmianę nawyków żywieniowych.
 

Czy w jednym posiłku można zjeść 1000, 1500 czy nawet 2000kcal? Niestety tak. Jakie to może mieć konsekwencje dla naszego organizmu i czy można zjeść na raz danie, które odpowiada naszemu dziennemu zapotrzebowaniu.

Jesienią nie tylko wymieniamy garderobę, ale i modyfikujemy dietę. W odstawkę idą chłodzące arbuzy, ogórki czy cytrusy, a częściej sięgamy po tak zwane warzywa zimowe. Te polskie są wyjątkowo pyszne i wartościowe.

Jak przedłużyć życie produktom spożywczym?
Marnujemy bardzo dużo jedzenia. Jak temu zapobiegać?

Nowe przepisy dotyczące żywienia w szkołach budzą wiele kontrowersji.W programie DDTVN dietetyk z poradni Dietosfera- Monika Stromkie-Złomaniec oraz mama chłopców w wieku szkolnym i dyrektorka szkoły, dyskutowały właśnie na ten gorący temat :)

Agata Lewandowska- dietetyk z Dietosfery w ramach współpracy z portalem wp wypowiedziała się o diecie najlepszej dla mózgu, czyli tematu jak najbardziej aktualnego z początkiem roku szkolnego i za chwilę akademickiego :)