Żywność przeterminowana

Żywność przeterminowana – co nam grozi jeśli nie przestrzegamy terminu przydatności do spożycia?
Producent produktu spożywczego, zawsze umieszcza na opakowaniu datę która określa do jakiego momentu żywność jest bezpieczna i zachowuje wszystkie swoje właściwości. Spożywając żywność po terminie, musimy się liczyć z tym, że żywność może stracić niektóre właściwości (np. na przeterminowanej mące upieczemy gorszy chleb), niekiedy narażamy się także na zatrucia.

Na zatrucia narażamy się również w sytuacji gdy nie przezakazstrzegamy warunków przechowania lub terminu przechowywania otwartego produktu -podanych przez producenta.

Istnieją dwa różne rodzaje takiego oświadczenia które znaczą co innego:

Niektóre produkty posiadają datę minimalnej trwałości poprzedzoną sformułowaniem „najlepiej spożyć przed”. Do tego momentu, prawidłowo przechowywana żywność zachowa wszystkie swoje właściwości. Tak znakuje się np. produkty suche – kaszę, mąkę.

Spożycie ich po terminie raczej nie spowoduje zatrucia, ale mogą gorzej smakować, zbijać się w grudki, jełczeć itp. Jeśli spóźnimy się kilka dni lub nawet tygodni ze zjedzeniem np. makaronu - nic nam się nie powinno stać, chociaż producent nie gwarantuje tego. Mocno przeterminowaną żywność lepiej jednak wyrzucić, a najlepiej – po prostu nie dopuścić do przeterminowania.

Istnieje też termin przydatności do spożycia, czyli data poprzedzona zdaniem „należy spożyć do”. Jest on stosowany do produktów łatwo psujących się – np. nabiału. Oznacza on, że po terminie żywność może nie tylko tracić właściwości, ale też może być niebezpieczna mikrobiologicznie – czyli niesie ryzyko zatrucia.

Spożywając przeterminowany nabiał, sery, produkty mięsne, wyroby garmażeryjne, świeże produkty np. sałatki, itp. – musimy się więc liczyć z ryzykiem poważnych powikłań zdrowotnych, najlepiej więc nie dopuszczać do sytuacji, gdy taka żywność przekroczyła już termin przydatności.

Takich produktów nie należy kupować na zapas, tylko robić zakupy na bieżąco, zgodnie z aktualnymi potrzebami. Nie kupujmy kilku jogurtów „na wszelki wypadek, bo może będziemy mieć ochotę”. Jeżeli kupujemy mniej i nie magazynujemy nadmiaru żywności, ograniczamy też jej wyrzucanie i marnowanie.

Należy pamiętać, by czytać etykietki przed zakupem i przechowywać żywność zgodnie z zaleceniami producenta. Np. mleko UHT po otwarciu, trzymać w lodówce i spożyć w ciągu 24-48 godzin (zgodnie z informacją na opakowaniu).

Sprawdzanie terminu przydatności do spożycia, powinno stać się nawykiem, przy zakupach żywności łatwo psującej się – po to by unikać kupowania produktów którym ta data właśnie się zbliża – chyba, że zamierzamy zjeść produkt od razu.

Żywność przeterminowana – co nam grozi jeśli nie przestrzegamy terminu przydatności do spożycia?
Producent produktu spożywczego, zawsze umieszcza na opakowaniu datę która określa do jakiego momentu żywność jest bezpieczna i zachowuje wszystkie swoje właściwości. Spożywając żywność po terminie, musimy się liczyć z tym, że żywność może stracić niektóre właściwości (np. na przeterminowanej mące upieczemy gorszy chleb), niekiedy narażamy się także na zatrucia.