Ile jajek tygodniowo?

jajka

Jaja kurze to wartościowy produkt spożywczy. Znajdziemy w nich między innymi wysokowartościowe, doskonale przyswajalne białko, żelazo, oraz witaminy A, B2, B12 i D. Na uwagę zasługują także składniki jajek, takie jak luteina i zeaksantyna – zapobiegające zwyrodnieniu plamki żółtej oka, czy cholina – wspomagająca procesy uczenia się i zapamiętywania.

Do niedawna panował pogląd, że zjadanie więcej niż 3 jaj tygodniowo może być niekorzystne dla zdrowia układu krążenia. Wynika to z dawniejszych rekomendacji American Heart Association, mających na celu obniżenie spożycia cholesterolu. Obecnie panuje pogląd, że zbyt wysoki poziom cholesterolu u ludzi jest przede wszystkim spowodowany nadmiernym spożyciem kwasów tłuszczowych nasyconych (zawartych w największych ilościach w tłustym mięsie, tłustym nabiale oraz tłuszczach zwierzęcych), a nowe badania wskazują, że spożycie jajek u zdrowych osób, nie zwiększa ryzyka chorób układu krążenia. Ponieważ 15-25% populacji, wykazuje większą wrażliwość na cholesterol pochodzący z żywności, warto wspomnieć, że obecnie na rynku można znaleźć również jajka o obniżonej zawartości cholesterolu, np. jajka kur odmiany Zielononóżka kuropatwiana.

Obecne rekomendacje dopuszczają spożycie 6-7 jajek tygodniowo, a niektórzy naukowcy są zdania że u zdrowych, dorosłych osób w ogóle nie trzeba ich ograniczać.

Okazuje się, że jajka mogą być żywnością funkcjonalną. Na skutek działań hodowlanych i modyfikacji paszy, można otrzymać jajka o wyższej zawartości kwasów omega 3, różnych witamin, składników mineralnych (np. selen, jod), a nawet takie, wzbogacone o sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA), które mogą zapobiegać niektórym nowotworom.

Ostatnio często podnoszoną kwestią jest niedobór witaminy D, niezwykle częsty u Polaków, szczególnie tych spożywających niewiele ryb. Jajka jako popularny i stosunkowo tani produkt, mogą stać się ratunkiem w tej sytuacji, szczególnie że odpowiednie karmienie kur, może zwiększyć zawartość tej witaminy w jajkach nawet 3-5 krotnie.

 

Agata Lewandowska

Porania Dietosfera