Dieta pudełkowa – smaczny i świeży „home made” czy wygodny catering?

Dieta pudełkowa

Dieta pudełkowa do niedawna królowała tylko i wyłącznie w środowisku celebrytów, których stać było na gotowe całodzienne menu odstawione o świcie przez dostawcę pod drzwi. Czasy się zmieniły, firm cateringowych jest coraz więcej a ceny konkurencyjne co spowodowało, że coraz więcej osób może sobie na coś takiego pozwolić.

Sama idea diety pudełkowej jest doskonała, bo każdy dietetyk prowadzący swojego zapracowanego pacjenta z „korpo” właśnie do tego dąży. Celem jest nauczenie go sprawnych zakupów, kreatywności w przygotowaniu smacznych, szybkich i zdrowych posiłków, które zapakowane w pojemniki (wielorazowe) zapewnią mu realizację wartościowej diety. A jakby etap zakupów i szykowania posiłków  pominąć i dostać to wszystko gotowe? Czemu nie? – pomyśli tak większość, która boryka się z dodatkowymi kilogramami. Niestety, tylko z pozoru wydaje się to takie proste i oczywiste. To zatem jaka jest przewaga współpracy z dietetykiem i szykowania własnych „pudełek” nad zamawianiem diety z firmy cateringowej? Kluczowa z punktu widzenia dietetyka.

Pacjent współpracujący z dietetykiem nabywa umiejętności:

  • robienia szybkich a jednocześnie przemyślanych zakupów

  • planowania posiłków „w przód”

  • smacznego ale prostego gotowania

  • zrobienia „coś z niczego”

  • radzenia sobie podczas wyjść do knajpy/ na imprezę rodzinną

Indywidualna dieta rozpisana przez wykształconego dietetyka uwzględnia preferencje smakowe pacjenta, jego umiejętności kulinarne, ewentualne problemy zdrowotne. Przede wszystkim masz wpływ na jakość surowców i ich świeżość.

Pacjent decydując się na dietę z cateringu pozbawiony jest kontroli nad ilością i jakością posiłków. Co się stanie kiedy schudnie i zaprzestanie zamawiać catering, wyjedzie na wakacje ? Gotowe posiłki to rozwiązanie na chwilę, niczego nie uczą. Trwała zmiana nawyków żywieniowych  to nie droga na skróty !

 

Monika Stromkie-Złomaniec

Poradnia Dietosfera