Czy wiesz, że nowotwory są po chorobach układu sercowo- naczyniowego drugą przyczyną śmiertelności wśród Polaków.

W ostatnich 30 latach zachorowalność na nowotwory wzrosła ponad 2- krotnie a prognozy na kolejne lata nie są bynajmniej optymistyczne! Mimo szybko rozwijającej się medycyny, wielu poważnych badań naukowych i dużej już wiedzy na temat czynników powstawania nowotworów cały czas mamy globalny problem! Czy w związku z tym jesteśmy bezradni? Czy możemy coś z tym zrobić, czy możemy mieć wpływ na swoje zdrowie i zapobiegać chorobie?

Tak, możemy a nawet musimy mieć wpływ! Zdrowie mamy tylko jedno!

Na rozwój nowotworów (który często trwa latami) ma wpływ wiele czynników:

  • geny (w przypadku 5-10% osób chorujących na nowotwory, powstały dziedzicznie)
  • nadwaga i otyłość,
  • nieprawidłowa dieta
  • niska aktywność fizyczna,
  • palenie tytoniu,
  • nadmierne spożycie alkoholu,
  • promieniowanie,
  • zakażenia wirusami,
  • zanieczyszczenia chemiczne.

…ale według najnowszych badań  World Cancer Researche Fund okazuje się, że  pewne zmiany stylu życia, jak: stosowanie prawidłowej diety, utrzymywanie należnej masy ciała przez całe życie i regularna aktywność fizyczna może zapobiec przed wieloma nowotworami. Wyniki badań są bardzo pokrzepiające bo dzięki tym zmianom możemy aż o 69% zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka przełyku, o 63% raka jamy ustnej, gardła i krtani, o 59% raka macicy, o 50% raka jelita grubego, o 47% raka żołądka, o 38% raka piersi czy o 11% raka prostaty.

A przecież o tym co jemy, czy jak bardzo aktywni jesteśmy- decydujemy my sami i to my mamy na to największy wpływ!!!

Podejmujesz wyzwanie? O to kilka konkretnych zasad żywieniowych!

Unikaj,wyeliminuj, ogranicz!

  1. Ogranicz spożycie czerwonego mięsa (wołowinę, wieprzowinę czy baraninę- spożywaj max raz w tygodniu). Badania potwierdzają, że jedzenie 100g mięsa czerwonego codziennie zwiększa ryzyko nowotworu żołądka aż o 17%.
  2. Wyeliminuj mięso i produkty przetworzone: wędzone, peklowane, z dodatkiem dużej ilości soli i konserwantów, grillowane, smażone w głębokim tłuszczu (zawierają rakotwórcze azotany, azotyny, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, heterocykliczne aminy- mają działanie kancerogenne).
  3. Wyeliminuj zbyt słoną i soloną żywność (nadmiar soli w diecie może upośledzać śluzówkę przewodu pokarmowego i zwiększać ryzyko raka żołądka) a słone przekąski typu chipsy czy frytki mogą zawierać rakotwórczy akrylamid.
  4. Omijaj szerokim łukiem żywność wysoko przetworzoną o wysokim IG, fast-foody, słodkie przekąski, słodkie napoje, produkty smażone w głęboki tłuszczu. Utwardzony tłuszcz palmowy, syropy glukozowo-fruktozowy, nasycone tłuszcze, tłuszcze typu trans niekorzystnie wpływają na nasze zdrowie a dodatkowo powodują nadwagę i otyłości, co stanowi główny czynnik ryzyka rozwoju nowotworów.
  5. Bądź czujny i uważaj na aflatoksyny czyli spleśniałą żywność. Dżem z widocznym białym nalotem na powieżchni nie nadaje się już w całości do spożycia. Wąchaj i sprawdzaj orzechy, nasiona roślin strączkowych czy ziarna zbóż. Żywność zainfekowana aflatoksynami zwiększa ryzyko raka wątroby.
  6. Dbaj o prawidłową masę ciała. Z badań wynika, że im większa wartość BMI powyżej normy (czyli powyżej 24,9), tym wyższe ryzyko zachorowania na nowotwór. Unikaj otyłości brzusznej, prawidłowy obwód talii dla kobiety to nie więcej niż 80cm a u mężczyzn nie powinien przekraczać 94cm.
  7. Wyeliminuj alkohol i palenie tytoniu- to dwa czynniki, które razem jeszcze mocniej wzmagają ryzyko zachorowania na nowotwory.

Jedz i ciesz się zdrowiem!

  1. Brokuły – są źródłem sulforafanu – to roślinny izocyjanian powstający na skutek rozkładu glukozynolatów. Sulforafan nie dopuszcza do transformacji związków rakotwórczych oraz blokuje powstawanie nowotworowych mutacji DNA. Brokuły najlepiej jeść po krótkiej obróbce termicznej, np. gotowane na parze!
  2. Czosnek – najlepiej go spożywać w postaci roztartej bo wtedy dostarcza bardzo szybko i dużą ilość, korzystnie działającej na nasze zdrowie- allicyny, która powstrzymuje wzrost komórek nowotworowych. Allicyna szybko przekształca się w inne korzystne substancje jak: ajoen, siarczek diallilu (DAS), di siarczek diallilu (DADS) – związki te również mają właściwości silnie przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój raka macicy, piersi i jelita grubego.
  3. Cebula – dostarcza kwercetyny, która powstrzymuje wzrost komórek rakowych. Dodatkowo działa antynowotworowo dzięki obecnym związkom siarki ale też witaminie C i selenie.
  4. Owoce jagodowe: maliny, jeżyny, jagody, borówki, maliny – to świetne źródło antocyjanów – barwników roślinnych, które nadają czerwoną, niebieską lub purpurową barwę owocom. Dzięki tym związkom chronią przed niektórymi nowotworami np. jelita grubego czy skóry. Zawierają kwas elagowy wykazujący właściwości antyoksydacyjne, antymutagenne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
  5. Pomidory – to doskonałe źródło likopenu, który jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów z grupy karotenoidów. Likopen zapobiega uszkodzeniom DNA i chroni przed rozwojem m.in.: raka piersi i prostaty, jelita grubego czy odbytnicy. Pamiętaj, najlepiej jadać pomidory w postaci przetworzonej, podgrzanej i przetartej – wtedy likopen jest bardziej biodostępny i lepiej przyswajalny przez nasz organizm (sosy pomidorowe, koncentraty, pulpy pomidorowe, zupy pomidorowe – najlepiej z dodatkiem odrobiny dobrego jakościowo tłuszczu roślinnego).
  6. Winogrona czerwone – zawierają resweratrol, wykazujący właściwości antyoksydacyjne, antymutagenne i przeciwzapalne. Największe stężenie tego antyoksydantu występuje w skórce winogron.
  7. Soja jest świetnym źródłem izoflawonów:  genisteiny i daidzeiny. To fitoestrogeny, które ze względu na powinowactwo do estrogenów w naszym organizmie wykazują istotną rolę w profilaktyce nowotworów: piersi, jajników czy prostaty.
  8. Siemię lniane. Jest dobrym źródłem lignanów –związków, które regulują stężenie estrogenów i dzięki temu pełnią istotną rolę w przeciwdziałaniu nowotworom piersi. Dodatkowo siemię lniane obfituje w błonnik i kwasy omega-3 , które czynnie wspierają organizm w walce z nowotworami.
  9. Kurkuma powstaje ze sproszkowanego kłącza ostryżu i zawiera cenną substancję antynowotworową –kurkuminę. Aby zwiększyć słabą przyswajalność kurkuminy warto stosować ją równocześnie z pieprzem lub ostrą papryką.
  10. Zielona herbata liściasta– zawiera duże ilości katechin, które wyłapują wolne rodniki. EGCG (galusan epigallokatechinowy) powstrzymuje wzrost komórek nowotworowych, a nawet uruchamia ich program samozniszczenia. Zaleca się dziennie wypijać 2-3 filiżanki liściastej herbaty zielonej aby zapobiegać m.in.: raka skóry, piersi, jamy ustnej i prostaty.

 

Prezent, do pobrania!

Infografika:

10 TOP ANTYNOWOTWOROWYCH PRODUKTÓW

https://goo.gl/P7CaH6

 

Piśmiennictwo:

Materiały Instytutu Żywności i Żywienia, Beliveau R., Gindras D.: Dieta w walce z rakiem – Profilaktyka i wspomaganie terapii przez odżywianie, Wydawnictwo Delta, Warszawa 2010.;A .Flemmer.: Walcz z rakiem! Naturalne metody leczenia i przeciwdziałania nowotworom, Wydawnictwo Esprit, Kraków 2014.;Kwiecień M, Winiarska-Mleczan A.: Czosnek jako zioło kształtujące właściwości prozdrowotne, Zakład Żywienia UP Lublin, 2011. A. Belter, M. Giel-Pietraszuk, S. Oziewicz, P. Chomczyński, J. Barciszewski. Likopen. Występowanie, właściwości oraz wpływ na zdrowie człowieka, Polska Akademia Nauk w Poznaniu 2011. Żywienie w chorobie nowotworowej- Madycyna Praktyczna, strona internetowa; Belter, M. Giel-Pietraszuk, S. Oziewicz, P. Chomczyński, J. Barciszewski. Likopen. Występowanie, właściwości oraz wpływ na zdrowie człowieka, Polska Akademia Nauk w Poznaniu 2011. ; Zwrotnik Raka- strona internetowa