Pisanie książek o tematyce żywieniowej

Pisanie książek o tematyce żywieniowej 2017-08-24T12:59:44+00:00

Jesteśmy wszechstronnymi, otwartymi na wyzwania osobami. Naszą misją jest doradzać – w zakresie zdrowego żywienia. W tym się specjalizujemy. Bazujemy na naszej szerokiej wiedzy, wszyscy w Dietosferze jesteśmy dietetykami z wyższym wykształceniem. Dyplomy zdobyliśmy na wyższych uczelniach w Warszawie – SGGW i Uniwersytecie Medycznym.

Na rynku warszawskim działamy nieprzerwanie od 10 lat. Z sukcesem doradzamy i podpowiadamy jak się zdrowo odżywiać. A swoją wiedzą chętnie dzielimy się na przykład w książkach o tematyce żywieniowej. Bo na tym znamy się najlepiej! Poradnia dietetyczna, jaką tworzymy wciąż rozwija się i wchodzi w nowe rejony współdziałania.

Jednym z pól naszego pełnego zaangażowania są wydawnictwa związane z żywieniem. Oto kilka pozycji naszego autorstwa:

Pisanie książek o dietach

„Dieta albo cud. Test 42 diet”, jest naszą pierwszą książką, którą opracowaliśmy wspólnie z miesięcznikiem „Świat Konsumenta” (aktualna jego nazwa, to „Pro-Test”) oraz Fundacją PRO-TEST (należy ona do międzynarodowej organizacji, która zajmuje się testowaniem produktów, ICRT). Wykonaliśmy precyzyjną analizę wszystkich opisanych 42 diet na podstawie trzech głównych czynników, tj. zdrowotności, praktyczności i działania. A te podzieliliśmy na dodatkowe podpunkty i poddaliśmy ocenie: zdolność diety do realizacji zapotrzebowania organizmu na składniki odżywcze, witaminy oraz składniki mineralne. A także: jej urozmaicenie, łatwość przyrządzenia i dostępność produktów do jej przygotowania.

Ponadto: działanie krótkoterminowe i pojawienie się po jej zastosowaniu efektu jo-jo. I proszę sobie wyobrazić, że najpopularniejsze, najpowszechniej stosowane w Polsce diety – ocenione przez nas zostały najgorzej! Ponadto w książce tej obalamy mity na temat żywności – sprawnie analizujemy od lat upowszechnione i powtarzane stereotypy. Rozkładamy na czynniki pierwsze – produkty z codziennej listy zakupów wielu z Was.

„Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu” – z przyjemnością możemy podzielić się z Wami informacją, że ta książka wydana była w dwóch edycjach! A powstała na bazie potrzeb, ale i doświadczeń naszych pacjentów.

Innymi słowy, „Dziennik diety. Szczuplej dzień po dniu” jest … profesjonalnym dziennikiem (z eksperckimi komentarzami), służącym do notowania przebiegu  diety. W każdym jej dniu. Bo przecież jest ona środkiem do uzyskania wymarzonej figury. A razem z dziennikiem – dostajesz wskazówki w jaki sposób wykorzystać potencjał zawarty w tym narzędziu. Wszystko po to, by skutecznie pokonać zbędne kilogramy Twojego ciała.

Dziennik diety
Dieta w ciąży

„Dieta w ciąży. Zdrowe przepisy na 9 miesięcy”. Doradzamy w niej kobietom w ciąży, przyszłym mamom, znajdującym się w szczególnym dla nich momencie życia. Panie te pragną – dla siebie oraz dziecka – zdrowo odżywiać się, by maluchowi zapewnić jak najlepszy, pełny rozwój. Zatem, jeśli jesteś właśnie w tym momencie życia i zastanawiasz się co jeść, ta książka jest dla Ciebie.

W dostępny sposób przedstawiamy w niej szereg przepisów na śniadania, obiady i kolacje, a także przegryzki. A wszystko w podziale na trymestry ciąży. Jednym słowem, to wspaniała ściąga jak należy zdrowo odżywiać się podczas ciąży. Także i w tej pozycji obalamy mity na temat żywienia kobiet w tym wspaniałym okresie ich życia.

„Polska kuchnia bezglutenowa” – doradzamy osobom, które na co dzień borykają się z chorobą Hashimoto, a także innymi chorobami autoimmunologicznymi, w których rekomendowane jest przez niektórych specjalistów wyeliminowanie lub ograniczenie glutenu. To także pozycja dla osób z nietolerancją glutenu, jak również nieszczelnością jelita.

Dzięki tej książce dowiesz się, że dieta bezglutenowa nie musi być monotonna i niesmaczna. Wręcz przeciwnie! Może być i smaczna i urozmaicona. A co najważniejsze – pomimo konieczności zmiany stylu życia, nie musisz rezygnować z frajdy, jaką daje gotowanie i jedzenie! Sięgnij po tę pozycję.

Polska kuchnia bezglutenowa
Ciasta i desery dla diabetyków

“Ciasta i desery dla diabetyków” – w książce tej przekonujemy, że bycie diabetykiem wcale nie oznacza konieczności rezygnacji ze wszystkich słodkości. Pokażemy Ci, że owszem, możesz od czasu do czasu zjeść coś słodkiego, ale musisz mieć świadomość tego, w jaki sposób wykonać odpowiedni dla siebie deser. A takim z pewnością będzie deser o niskim indeksie glikemicznym oraz z odpowiednią ilością tak zwanych wymienników węglowodanowych. Pamiętaj, że taki deser nie może też być zbyt kaloryczny. O tym wszystkim piszemy w “Ciastach i deserach dla diabetyków”. W pozycji tej znajdziesz 120 przepisów – na desery na ciepło i zimno, a także na ciasta i ciasteczka, lody, koktajle, musy i placki. Dodatkowo wskazujemy w niej wyliczoną kaloryczność każdej opisywanej potrawy i wskazujemy ilości wymienników. Doradzamy czym zastąpić cukier, udostępniamy Ci porady kulinarne na temat tego jak żywić się będąc diabetykiem. Znajdziesz tu też tabele miar i wag ogólnodostępnych, najpopularniejszych produktów. To bogaty w cenne informacje dla diabetyków poradnik, który dobrze jest mieć w swoim księgozbiorze.

Z wielką radością nasi dyplomowani dietetycy dzielą się swoją bogatą wiedzą merytoryczną. Dlatego wszystkie publikacje naszego autorstwa są napisane w przystępny, „ludzki” sposób. Bez niezrozumiałych treści i ciężkich, przytłaczających sformułowań. Lekkim piórem i w przyjemny, optymistyczny sposób.
Zachęcamy do sięgnięcia po nasze – bogate w przydatne informacje – publikacje! Zapraszamy Państwa do Poradni Dietetycznej Dietosfera w Warszawie.

Skontaktuj się z nami!

Nie wiesz czego potrzebujesz?
Umów się na spotkanie!