Dieta eliminacyjna w alergiach i nietolerancjach

Dieta eliminacyjna w alergiach i nietolerancjach 2017-10-10T14:08:35+00:00
Dieta eliminacyjna

Zdrowa dieta uwzględniająca potrzeby odżywiania osób z alergiami lub nietolerancjami żywieniowymi to wyzwanie dla dietetyka. Jeśli potrzebujesz pomocy w zaplanowaniu wartościowego jadłospisu, który pozwoli na dostarczanie do organizmu potrzebnych składników odżywczych zapraszamy do Dietosfery w Warszawie.

Nasi specjaliści do spraw żywienia pomogą Ci zinterpretować wyniki badań oraz testów na nietolerancję. Na podstawie wszystkich informacji przygotujemy wartościową, zbilansowaną dietę, która z jednej strony pozwoli na eliminację źle tolerowanych i szkodliwych produktów, a z drugiej nie pozwoli na niedobory ważnych składników odżywczych i co za tym idzie gorsze funkcjonowanie organizmu.

Dieta w alergii
Dieta bezlaktozowa

Nasi dobrzy dietetycy z Warszawy, specjalizujący się w tworzeniu diet skomponowanych pod indywidualne potrzeby pacjentów z nietolerancjami pokarmowymi i alergiami, w tym diet bezglutenowych czy bezlaktozowych, zaproponują Ci także książki napisane dla osób z podobnymi, jak Twoje problemami. „Polska kuchnia bezglutenowa”, której autorem jest Agata Lewandowska – jeden z dietetyków z Dietosfery, to doskonałe wsparcie merytoryczne dla osób cierpiących na celiakię, Hashimoto (gdzie część lekarzy zaleca wykluczenie glutenu), borykających się z nietolerancją glutenu czy nieszczelnością jelita. Zawarte w książce przepisy gwarantują, że gotowanie bez glutenu może być łatwe, a potrawy smaczne.

„Polska kuchnia bezglutenowa”, to poradnik udowadniający, że dieta bezglutenowa nie musi być nudna! Autorka podpowiada jak urozmaicić dietę wykluczającą produkty zawierające gluten, by dostarczyć swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Pozycja zawiera gotowe propozycje i przepisy na wieloskładnikowe, niebanalne śniadania, obiady, kolacje i przekąski.

KUP KSIĄŻKĘ
Polska kuchnia bezglutenowa

Co możemy zrobić dla Ciebie?

Do Twojej dyspozycji oddajemy nasze doświadczenie, wiedzę i zaangażowanie. Jesteśmy otwarci na Twoje potrzeby i oczekiwania w zakresie stworzenia nowego jadłospisu eliminującego potrawy alergizujące i nietolerowane przez Twój organizm. Proponujemy Ci skorzystanie z 4 rozwiązań, różnorodnie odpowiadających na Twoje potrzeby. Należą do nich:

Dla naszych pacjentów stworzyliśmy 4 różnorodne rozwiązania, które odpowiadają na zróżnicowane potrzeby naszych Klientów. Polecamy zatem skorzystanie z:

  • pierwsza wizyta lub pierwsza wizyta dla wymagających klientów – ich zadaniem jest bliższe zaznajomienie się z Twoimi problemami,

  • analiza jadłospisu,

  • dieta wzorcowa dostosowana do Twoich potrzeb,

Kategoria I – pierwsza wizyta „Daj się poznać”

150
  • Czas trwania wizyty: 60 minut

Kategoria II – konsultacja dietetyczna dla wymagających

220
  • Czas trwania wizyty: 90 minut

Kategoria III – Analiza jadłospisu

450
  • Pierwsza wizyta (150 zł) oraz analiza jadłospisu (300zł)

Kategoria IV – dieta wzorcowa

450
  • Pierwsza wizyta (150 zł) oraz dieta wzorcowa (300 zł).

Jak przygotować się do pierwszej wizyty?

Stworzenie skutecznej diety odpowiadającej na potrzeby zdrowotne pacjenta wymaga najpierw poznania jego potrzeb i oczekiwań. Dlatego najpierw pytamy o Twój tryb życia, preferencje żywieniowe i problemy z jakimi do nas przychodzisz oraz badamy skład Twojego ciała określając zawartość w nim tkanki mięśniowej, tłuszczowej i wody.

Przeprowadzamy także szczegółowy wywiad zdrowotny, który pomoże nam dostosować zdrową dietę do zapotrzebowania Twojego organizmu. Na pierwszą wizytę w naszej poradni dietetycznej w Warszawie warto zabrać aktualne wyniki badań lekarskich (nie starsze niż 3 miesiące), w tym szczególnie te związane z badaniami ogólnymi, tj.:

  • morfologią z rozmazem,

  • OB lub białka CRP,

  • moczu,

oraz wynikami:

  • prób wątrobowych: aminotransferazy alaninowej (ALAT, ALT) i aminotransferazy asparaginowej (AspAT, AST), fosfatazy alkalicznej (ALP), bilirubiny, gammaglutamylotranspeptydazy (GGTP);

  • panelu lipidowego: cholesterolu całkowitego, LDL, HDL, trójglicerydów;

  • poziomu witaminy D3,

  • poziomu elektrolitów: sód (Na), potas (K).

Niezwykle istotne będą także wyniki:

  • panelu pokarmowego – testów skórnych oraz oznaczenie przeciwciał w klasie IgE i IgG przeciwko alergenom pokarmowym (np. panel 15-20 najczęstszych alergenów);

  • testów z krwi – np. RAST lub CAP-RAST;

  • testów prowokacyjnych wykonywanych po diecie eliminacyjnej – robi się je w trakcie gastroskopii, podając pokarmy podejrzewane o wywoływanie alergii bezpośrednio do żołądka i obserwując reakcję pacjenta.

Jeśli przyjmujesz jakieś leki związane z alergią lub nietolerancją pokarmową powiedz nam o tym.

Skorzystaj z pomocy naszego dietetyka – warto

Alergia i lub nietolerancja pokarmowa to problemy zindywidualizowane wymagające specjalistycznego podejścia w zakresie tworzenia zdrowej diety. Warto skorzystać z pomocy dobrych dietetyków, którzy na podstawie doświadczenia, wiedzy i informacji o stanie zdrowia i preferencjach klienta potrafią skomponować „uszyty na miarę” program żywieniowy.

Korzystając z naszych usług zyskujesz:

  • profesjonalną pomoc w zbilansowaniu diety uwzględniającej Twoje potrzeby wynikające z alergii lub nietolerancji pokarmowych;

  • optymalną dietę eliminacyjną, zawierającą produkty, które dostarczą Twojemu organizmowi niezbędnych substancji odżywczych;

  • zdrową dietę dostosowaną do Twojego trybu życia;

  • jadłospis uwzględniający Twoje ulubione potrawy i produkty;

  • możliwość dostępu do dobrego dietetyka także poza przewidzianymi datami konsultacji dietetycznych – jesteśmy w kontakcie z naszymi pacjentami zarówno mailowo, jak i telefonicznie

Jeśli cierpisz na alergie lub nietolerancje pokarmowe i nie wiesz jak powinna wyglądać codzienna dieta uwzględniająca wszystkie Twoje potrzeby – umów się na pierwszą konsultację dietetyczną w naszej poradni. Zapraszamy!

Skontaktuj się z nami!

Nie wiesz czego potrzebujesz?
Umów się na spotkanie!