Jedzenie przyszłości?
Super foods to żywność o niezwykłych właściwościach, zawierająca wyjątkowo cenne dla organizmu składniki, to produkty o bardzo wysokiej wartości odżywczej, czyli po prostu „super”! Nazywa się tym terminem nieprzetworzoną żywność pochodzenia naturalnego. Jest to jednak określenie nie naukowe, raczej marketingowe. Czy warto uwzględnić w codziennej diecie super foods? Może poradzić się dobrego dietetyka? Super foods kojarzy nam się z egzotycznymi produktami, nie koniecznie tanimi, a tak wcale być nie musi. Nie ma ścisłej listy super żywności, tak jak nie ma jednej definicji. Nie doceniamy naszej rodzimej super żywności, a na polskich straganach i w osiedlowych sklepach, czy dyskontach znajdziemy wiele takich, które wpisują się w ten trend. Zachwycamy się nasionami chia, a nie doceniamy siemienia lnianego, zajadamy się owocami goji, a podobne właściwości ma żurawina, wszyscy znają walory oliwy z oliwek, a już nie koniecznie zalety oleju rzepakowego, przygotowujemy wyszukane dania na bazie komosy ryżowej, czy amarantusa, a co z naszą rodzimą kaszą jaglaną?
Dietetycy z poradni Dietosfera są zwolennikami prostych rozwiązań w diecie i fanami lokalnych produktów żywnościowych. Poszukajmy więc super żywności na naszym polskim „podwórku” J
TOP 10, czyli nasza subiektywna lista polskich super foods:
Czosnek
- naturalny antybiotyk
- zawiera flawonoidy, aminokwasy, saponiny, związki śluzowe, witaminy, makro i mikroelementy, a także olejki eteryczne bogate w siarkę i allicynę
- zapobiega infekcjom wirusowym układu oddechowego i pomaga je też leczyć
- wspomaga układ odpornościowy
- niszczy pasożyty przewodu pokarmowego, takie jak owsiki
- ma działanie antybiotykowe i przeciwgrzybiczne (allicyna)
- związki siarki hamują też rozwój bakterii, a nie niszczą naturalnej flory bakteryjnej, (jak to ma miejsce przy typowej antybiotykoterapii)
- działa korzystnie na układ krwionośny, gdyż ma właściwości przeciwzakrzepowe (chroni przed zawałem i udarem), poprawia elastyczność ścian naczyń krwionośnych, obniża ciśnienie krwi i pomaga regulować poziom cholesterolu
- koi bóle głowy i ułatwia zasypianie
Natka pietruszki
- 1 łyżka natki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
- zawiera dużą dawkę żelaza, co w połączeniu z wspomnianą witaminą C, która pomaga mu się wchłaniać, jest idealne przy anemii
- ma dużo beta-karotenu, witaminy E, kwasu foliowego oraz magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku, miedzi i manganu
- w jej olejkach eterycznych znajdziemy apiol i mirystycynę, które działają dezynfekująco i moczopędnie
- działa korzystnie na układ moczowy i między innymi wspomaga leczenie kamicy nerkowej
- olejki eteryczne działają też rozkurczowo, łagodzą bóle
- pomaga też przy problemach z trawieniem, przynosi ulgę przy gazach, wzdęciach
- pobudza do pracy wątrobę i odtruwa organizm
Dynia
- obniża poziom cholesterolu we krwi, wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego
- wspiera leczenie niewydolności nerek, chorób wątroby, otyłości oraz łagodzi zaburzenia przemiany materii
- jest bardzo dobrym źródłem beta-karotenu, a w przeciwieństwie do marchewki nie kumuluje szkodliwych pozostałości nawozów sztucznych i metali ciężkich (jedynie ½ szklanki miąższu dyni zapewnia dzienną normę beta-karotenu dla dziecka)
- miąższ zawiera też witaminę C, PP, B1 i B2 oraz wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor i miedź
- pestki dyni są one doskonałym źródłem witaminy E, a także A i C oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT)
- pestki obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi
- pestki dyni działają przeciwpasożytniczo (na glisty, tasiemce i owsiki), moczopędnie i przeciwzapalnie
Jarmuż
- zawiera bardzo duże ilości witaminy K, która odgrywa istotną rolę w procesie krzepnięcia krwi, korzystnie wpływa na gospodarkę wapniową oraz uwapnienie kości
- jest bogaty w przeciwutleniacze- chlorofil, luteinę czy sulforafan, a także witaminy C, E i A.
- dzięki antyoksydantom chroni przed nowotworami i spowalnia procesy starzenia się organizmu
- jest bogaty w witaminy z grupy B, kwas foliowy, błonnik, a także składniki mineralne- wapń, magnez, potas, żelazo i fosfor
- ma właściwości przeciwzapalne
Aronia
- zawiera kwas chlorogenowy, który opóźnia wchłanianie glukozy, więc jest polecana cukrzykom
- bioflawonoidy aronii – rutyna i antocyjany (to im aronia zawdzięcza intensywny kolor), korzystnie wpływają na poprawę wzroku
- rutyna dodatkowo wspomaga i wydłuża działanie witaminy C, zwiększając odporność organizmu
- bioflawonoidy przyczyniają się do obniżenia ciśnienia krwi
- to bomba przeciwutleniaczy, gdyż poza wspomnianymi już wyżej flawonoidami- rutyną i antocyjanami, zawiera także kwercetynę, katechiny, leukocyjany, a także sporo witaminy E i C
- uważana jest za owoc przeciwnowotworowy i wspomagający środki farmakologiczne stosowane w leczeniu raka
Żurawina
- ma ona silne właściwości przeciwbakteryjne, które wykorzystuje się w bakteryjnych chorobach układu moczowego, pokarmowego, czy chorobach dziąseł
- ma korzystny wpływ żurawiny na układ moczowy- zapobiega ona przyleganiu bakterii Esherichii coli (E.coli) do ścianek dróg moczowych i zmniejsza ilość tych bakterii w moczu, poza tym wpływa na zakwaszenie moczu, co także działa ochronnie
- zawiera kwas chinowy- lekko zakwasza mocz, co zapobiega łączeniu się jonów wapnia i fosforu w nierozpuszczalne związki i przez to chroni przed powstawaniem kamieni nerkowych
- wspomaga niszczenie bakterii Helicobacter pylori, uważaną za główną przyczynę choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy
- ma właściwości probiotyczne, wspomaga wzrost dobroczynnej mikroflory jelitowej podczas gdy niszczy szkodliwe bakterie
- wpływa dobroczynnie na układ krwionośny- działa przeciwzakrzepowo oraz pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu LDL
- zapobiega powstawaniu płytki nazębnej, zmniejszają też zapadalność na choroby przyzębia i dziąseł, redukuje osadzanie się na dziąsłach bakterii
- jest to skarbnica przeciwutleniaczy – witamin C, beta-karoten, a także polifenole i flawonoidy, dzięki którym przeciwdziała chorobom serca i działa przeciwnowotworowo
Czarne jagody
- korzystne podczas kuracji przeciwko glistom i owsikom
- suszone jagody, napar z nich lub sok jagodowy są domowym sposobem na leczenie biegunek- dzięki dużej zawartości garbników uszczelniają błony śluzowe żołądka, neutralizują szkodliwe produkty przemiany materii i spowalniają ruchy robaczkowe jelit
- sok z jagód wychwytuje z organizmu wszelkie toksyny, więc jest dobry na zatrucia
- są dobroczynne dla oczu – opóźniają proces utraty wzroku chroniąc plamkę żółtą w siatkówce, zapobiegają powiększaniu się krótkowzroczności i poprawiają widzenie w ciemnościach
- świeże jagody oraz wyciągi z liści regulują poziom cukru we krwi
- obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) i podnoszą poziom dobrego (HDL)
- zawierają sporo witamin, m.in. z grupy B oraz C, A, PP i składniki mineralne– selen, cynk, miedź i mangan
Kasza jaglana
- kasza bezglutenowa
- ma wysoką zawartość węglowodanów złożonych oraz białka roślinnego
- wśród innych kasz wyróżnia się najwyższym poziomem witamin z grupy B, niezbędnych do budowy enzymów, potrzebnych przy większości procesów odbywających się w organizmie
- ze względu na wysoki poziom żelaza jest również polecana osobom z anemią
- jako jedyna wśród kasz ma działanie zasadotwórcze, m.in. polecana pacjentom, cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego, wątroby, dróg żółciowych, nerek oraz rekonwalescentom po operacjach
- kasza ta usuwa nadmiar wilgoci z organizmu w postaci różnego rodzaju śluzów, przez co jest wysoce pożądanym produktem w jadłospisie osób ze stanami zapalnymi górnych dróg oddechowych
- bogate źródło lecytyny , która poprawia pamięć i reguluje poziom cholesterolu we krwi
- zawiera rzadko występującą w innych produktach spożywczych krzemionkę- zbawiennie działa na stawy, skórę, włosy, zęby i paznokcie
Siemię lniane
- ma 20% więcej bezcennych kwasów omega 3 i aż 3 razu więcej lignanów niż nasiona chia
- zawiera oba rodzaje błonnika – rozpuszczalny i nierozpuszczalny, frakcja rozpuszczalna opóźnia opróżnianie żołądka, daje większą sytość po posiłku oraz korzystnie wpływa na obniżanie poziomu glukozy i cholesterolu we krwi, błonnik nierozpuszczalny pomaga zapobiegać zaparciom
- lignany należą do grupy fitoestrogenów i mają silne właściwości antyoksydacyjne, działają one korzystanie na układ krążenia oraz pomagają regulować pracę układu hormonalnego (polecane kobietom w okresie menopauzy)
- lignany pomagają także regulować poziom cholesterolu i glukozy we krwi
- jest tez jednym z najlepszych roślinnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3- pozytywny wpływ na układ krążenia, pracę mózgu i działają przeciwnowotworowo
Olej rzepakowy
- nazywany „oliwą północy”
- bardzo niski poziomów kwasów tłuszczowych nasyconych, wpływających niekorzystnie na nasz organizm, gdyż przyczyniają się one do rozwoju otyłości, miażdżycy oraz nowotworów piersi i prostaty
- dobre źródło kwasów jednonienasyconych oraz kwasu alfa-linolenowego- niezbędne do prawidłowej pracy mózgu oraz chronią organizm przed cukrzycą i jej powikłaniami
- optymalny stosunek kwasów omega-6 do omega-3 (2:1), który przekłada się na wzmocnioną prewencję chorób układu krążenia
- jest również doskonałym źródłem witaminy E, polifenoli oraz prowitaminy A
- tokoferol (witamina E) wspólnie ze wspomnianymi polifenolami posiada właściwości przeciwutleniające, opóźniając tym samym procesy starzenia się skóry
- prowitamina A natomiast dba o piękny wygląd paznokci i włosów
- jest bardzo uniwersalnym tłuszczem, można go bez obaw używać do pieczenia, smażenia, jak i do sałatek
Na fali popularności światowych super foods nie przeoczmy naszej rodzimej super żywności. Wcale nie są gorsze, a nawet przewyższają swoimi właściwościami nie jeden modny na rynku produkt. Korzystajmy z naszych sezonowych owoców i warzyw oraz polskich kasz, siemienia, czy oleju. Nie masz pomysłu jak wykorzystać dobrodziejstwo super żywności i które z tych produktów są najlepsze dla Ciebie? Zapraszamy do poradni Dietosfera. Nasi doświadczenie dietetycy skomponują dla Ciebie indywidualny jadłospis dopasowany do Twoich potrzeb i preferencji. Masz mało czasu lub mieszkasz daleko od Warszawy? Dla Ciebie dobrym rozwiązaniem będzie dieta online.