Witamina C (czyli kwas askorbinowy) to jedna z pierwszych rzeczy, po które sięgamy, gdy dopada nas infekcja. Chociaż mówi się, że katar nieleczony trwa tydzień, a leczony siedem dni – kwas askorbinowy może wspomagać odporność i leczenie przeziębień. Jednak na tym prozdrowotne właściwości witaminy C się nie kończą…
Wpływ witaminy C na skórę
Kwas askorbinowy ma swój udział w stymulacji wytwarzania kolagenu – substancji, która buduje skórę i tkankę podskórną. Odpowiednia podaż witaminy C w diecie to lepsze gojenie się ran czy oparzeń, łatwiejsza regeneracja i odbudowa tkanek.
Kwas askorbinowy ma też niebagatelny wpływ na zdrowie naszych dziąseł. W przeszłości chroniczny, długotrwały niedobór tego składnika powodował szkorbut, czyli poważną chorobę dziąseł, która mogła prowadzić nawet do utraty zębów.
Odmładzające właściwości witaminy C
Witamina C korzystnie działa na odbudowę i regenerację skóry, ale może także dbać o jej młody wygląd. Jako antyoksydant (czyli substancja neutralizująca wolne rodniki) jest ona w stanie ochronić komórki skóry przed czynnikami uszkadzającymi (np. wynikającymi z promieniowania UV, zanieczyszczenia środowiska, rozmaite toksyny itp.).
Dodatkową funkcją kwasu askorbinowego jest regeneracja w organizmie „zużytej” witaminy E, która jest nie bez powodu nazywana witaminą młodości.
Zjadanie odpowiedniej ilości warzyw i owoców, które są źródłem witaminy C (a także innych witamin oraz roślinnych antyoksydantów) jest ważnym elementem tak zwanego stylu życia anti-aging, czyli opóźniającego starzenie się.
Poprawianie przyswajania żelaza z diety
Chociaż niektóre rośliny są całkiem dobrymi źródłami żelaza – to przyswajalność tego pierwiastka z pokarmów roślinnych jest niższa, niż ze zwierzęcych. Tu z pomocą przychodzi kwas askorbinowy, który ułatwia przyswajanie żelaza niehemowego (roślinnego).
Właściwości witaminy C w zakresie poprawy przyswajania żelaza szczególnie przydają się przy stosowaniu diet wykluczających lub ograniczających zwierzęce źródła tego pierwiastka. O łączeniu roślinnych produktów bogatych w żelazo powinni pamiętać weganie oraz osoby, które jadają niewiele mięsa i jaj, a cierpią na anemię. Dobre połączenia to np. szpinak z czerwoną papryką, kasze z sokiem z cytryny i natką pietruszki albo orzechy z cytrusami.
Zapobieganie chorobom cywilizacyjnym
Jako antyoksydant – witamina C wymiata wolne rodniki, które nie mogą powodować powstawanie oznak starzenia. Dodatkowo- wolne rodniki- mogą uszkadzać naczynia krwionośne czy komórki ważnych narządów.
Nadmiar wolnych rodników i reaktywnych form tlenu, czyli stres oksydacyjny, znacząco zwiększa ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne: miażdżycę tętnic i chorobę wieńcową, a nawet cukrzycę typu 2. Tu z odsieczą przychodzą właściwości witaminy C.
Co ciekawe, podłoże schorzeń i stanów, które wiele osób uważa za „rodzinne” czy „normalne dla wieku 50+” jest w rzeczywistości zapalne. Należy do nich odkładanie się w naczyniach blaszki miażdżycowej, która prowadzi do pogorszonego przepływu krwi, choroby wieńcowej, nadciśnienia a nawet grozi zawałem czy udarem.
Często na pewnym etapie choroby cywilizacyjne wymagają wdrożenia kilku różnych leków, a ich powikłania mogą być uciążliwe, groźne dla zdrowia a nawet życia. Tymczasem coś tak prostego, jak odpowiednie spożycie warzyw i owoców, które są bogate w kwas askorbinowy (i nie tylko), może wydatnie zmniejszać ryzyko ich występowania.
Antynowotworowe właściwości witaminy C
Ta popularna witamina może chronić nas także przed rakiem. Jednym z mechanizmów jej działania, jest wymiatanie wolnych rodników. Wolne rodniki mogą uszkadzać DNA, białka czy lipidy w naszym organizmie i powodować groźne mutacje.
Dodatkowo zwiększa aktywność komórek odpornościowych, które mogą zwalczać komórki nowotworowe oraz neutralizować potencjalnie kancerogenne związki, które zjadamy z pożywieniem. Dzięki niej przemiana azotanów, które zjadamy, do rakotwórczych nitrozoamin jest ograniczona lub zablokowana. Antynowotworowe właściwości witaminy C, chronią nas zwłaszcza np. przed rakiem żołądka czy przełyku.