Wiosenna sałatka z kurczakiem i truskawkami [przepis na 2 porcje]
- 3 garści gotowej mieszanki sałat- rukola, roszponka, cykoria, szpinak- lub co lubisz, ważne aby było zielone :)
- 200g piersi z kurczaka + sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kurkuma+ 1 łyżeczka oliwy
- 60g sera feta
- 8 truskawek
- 2 rzodkiewki
- 10cm ogórka
- 10 pistacji
- natka pietruszki
- kiełki rzodkiewki
Sos miodowo- musztardowy:
- 1 łyżka oliwy
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki miodu
- 1/2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
Pierś z kurczaka umyj i osusz, dodaj sól, pieprz, paprykę i kurkumę, natrzyj i zostaw na 10 min.
Na patelni na łyżce oliwy podsmaż pierś z kurczaka po 4 -4,5 minuty z każdej strony na wolnym ogniu. Przykryj pokrywką i odstaw na 2-3 minuty do wystygnięcia. Pokrój w plastry.
Truskawki pokrój w ćwiartki lub plastry. Fetę rozkrusz w palcach. Orzechy upraż i posiekaj. ogórka i rzodkiewkę pokrój w plastry. Natkę drobno posiekaj.
Do dużej miski wlej składniki sosu i wmieszaj trzepaczką na gładko. Wrzuć sałatę i delikatnie wymieszaj- możesz uzyc do tego dłoni. Sos powinien połączyć się z sałatą i oblepić cudownie listki. Na tak przygotowaną zieleninę połóż plastry kurczaka, truskawki, ogórka, rzodkiewkę oraz pokruszony ser feta, pistacje, kiełki oraz natkę.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 335kcal
- Białko: 29g
- Tłuszcze: 19,7g
- Węglowodany: 9,5g
Odżywcza, lekka, przeciwzapalna o niskim IG i ŁG
Do porcji sałatki możesz zjeść kromkę ulubionego pieczywa np. żytniego (ok. 90kcal).