Odporność to coś, o czym zwykle przypominamy sobie w sezonie jesienno-zimowym. Jednak działania na ostatnią chwilę rzadko przynoszą pożądany skutek. Dlatego doradzamy, by wzmacnianie odporności rozpocząć już latem. Dziś podpowiemy wam jak to zrobić.
Wzmacnianie odporności zacznij od podstaw
Układ odpornościowy funkcjonuje najlepiej, gdy organizm jest dobrze odżywiony. Nie wystarczy łykać witamin w tabletkach, by mieć „problem z głowy”. Każdego dnia trzeba dbać o dostarczanie odpowiednich ilości białka. Wzmacnianie odporności nie jest bowiem możliwe, jeśli nie dostarczymy budulca mięśni, hormonów czy ciał odpornościowych. Oprócz tego warto zwrócić uwagę na tłuszcz. To nieprawda, że jest niezdrowy, tuczący i musimy eliminować go z diety. Bez tłuszczu nie działają prawidłowo np. skóra i błony śluzowe, które są pierwszą barierą ochronną przed drobnoustrojami.
Wiele osób odchudza się latem. Jeśli chcesz dbać o odporność, zrezygnuj z popularnych detoksów sokowych, diet warzywno-owocowych i innych radykalnych posunięć. Wiele źle skomponowanych diet wyniszcza organizm, powodując między innymi zaburzenia odporności.
Witamina D- słońce czy kapsułki?
W prasie i Internecie często natkniesz się na informację, że wzmacnianie odporności wiąże się z przyjmowaniem witaminy D. Nie wszyscy wiedzą, że ten związek możemy wytwarzać sami w naszej skórze (po spełnieniu odpowiednych warunków). W tym celu wystarczy spędzać na słońcu 15-20 minut z odsłoniętą szyją, przedramionami i podudziami (bez filtra ochronnego). Najlepszy czas na produkowanie witaminy D do okres od maja do września, w godzinach 10-15.00. Jeśli z jakiegoś powodu nie spełniamy tych warunków (a także w chłodniejszych miesiącach) – pozostaje nam suplementacja. Zazwyczaj poleca się 800-2000 j.m. dziennie, ale najlepiej skonsultować optymalną dawkę z lekarzem, który dobierze ją pod kątem np. stanu zdrowia, wieku i masy ciała.
Jesteś tym co jesz… pijesz
Jedzenie jest niezwykle ważne dla wzmacniania odporności, ale często zapomina się, że istotne są również płyny. Prawidłowe nawodnienie organizmu wpływa między innymi na kondycję skóry i błon śluzowych, a także metabolizm komórek.
By prawidłowo się nawodnić – wypijaj przynajmniej 6-8 szklanek płynów dziennie. Pij małymi łykami przez cały dzień i nie rób dużych przerw. Staraj się, by pić przede wszystkim wodę. Jeśli za nią nie przepadasz, dodaj plasterki cytrusów, pokrojone truskawki lub arbuza, świeżą miętę lub… plastry ogórków.
Wzmacnianie odporności latem- łap witaminy
Latem najłatwiej jest dostarczyć sobie zróżnicowanych witamin i związków bioaktywnych, ponieważ stragany uginają się pod ciężarem różnorodnych warzyw i owoców. Jedz pomidory, paprykę, kalafiora, zieloną pietruszkę, truskawki, porzeczki i maliny by dostarczyć sobie witaminy C. Nie pomijaj brzoskwiń, moreli, młodych marchewek, szpinaku czy jarmużu by dodać do diety beta karotenu. Kapusta, cebula, czosnek, por czy brokuły przemycą do twojej diety silne przeciwutleniacze i inne związki bioaktywne.
Wszystkie warzywa i owoce zawierają też błonnik, który dba o prawidłową kondycję twoich jelit, w tym mikroflory, która ma duże znaczenie dla odporności. Skorzystaj z tego!
A jeśli brakuje ci pomysłów na przepisy z wykorzystaniem warzyw i owoców – polecamy przetestować te z naszej książki Dieta wegańska na 4 pory roku :) .