Jak wybierać, gotować i podawać- szparagi- sezon czas zacząć!

Bogactwo witamin!

Szparagi to to skarbnica składników odżywczych! Są cennym źródłem witamin z grupy B oraz witamin A, E, C i K. Znajdziemy w nich także znaczącą ilość potasu, fosforu i żelaza.

Szparagi zaliczane są do roślinnych steroli obniżających poziom złej frakcji cholesterolu we krwi (LDL), a zawarta w nich asparagina ma działanie zapobiegające powstawaniu kamieni nerkowych. Dzięki znaczącej ilości folianów, szparagi to idealne rozwiązanie dla kobiet w ciąży.

Mamy też świetną wiadomość dla zwolenników lekkiej kuchni – 100 g tego warzywa to jedynie 20 kcal! W parze z niskokalorycznością idzie też bogactwo błonnika.

Kiedy kupować?

Sezon na szparagi jest bardzo krótki i zaczyna się w kwietniu i trwa do końca czerwca. Nie przegap więc świetnej okazji do wzbogacenia swoich posiłków o to „cudowne” warzywo!

Jak wybierać?

Kupuj tylko świeże, jędrne o zwartych główkach. Unikaj tych bardzo grubych bo mogą być łykowate, włókniste i niesmaczne. Jeśli potrzesz jeden o drugi powinieneś usłyszeć charakterystyczne skrzypnięcie- to świadczy o świeżości produktu. Masz do wyboru białe, zielone lub fioletowe. Nasz TOP ONE to odmiana zielona, a Ty masz swoje ulubione?

Jak przygotowywać do jedzenia?

Białe szparagi przed obróbką cieplną obierz, najlepiej obieraczką do warzyw. Warstwa zewnętrzna jest łykowata i niesmaczna a poza tym wszystkie równo się ugotują. Zielonych i fioletowych nie obieraj, są zdecydowanie bardziej delikatniejsze od białych, nie tylko w smaku. Odłam tylko zdrewniałą końcówkę – złamie się w odpowiednim miejscu jeśli delikatnie zegniesz warzywo!  Świeże warzywa przechowuj w lodówce zawinięte w wilgotny papierowy ręcznik, przedłużysz w ten sposób ich trwałość.

Jak gotować?

Na stojąco! Możesz kupić specjalny garnek do gotowania szparagów – taki aby najbardziej delikatne główki nie miały kontaktu z wodą- wtedy są najsmaczniejsze. Czas gotowania zielonych szparagów w wodzie (lekko osolonej) to 3-4 minuty ale postaraj się od razu po wyjęciu zahartować je w zimnej wodzie aby przerwać proces gotowanie i aby zachowały piękny zielony kolor. Szparagi gotowane na parze zachowają więcej wartości odżywczych. Czas gotowania szparagów białych powinien być dłuższy- ok. 10 minut, najlepiej w lekko osolonej wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny dla zachowania bieli warzywa. Świetnym sposobem obróbki szparagów- szczególnie zielonych jest – grillowanie i pieczenie! Wybierz swój ulubiony sposób! Eksperymentuj!

A co można z nich przygotować?

Sałatka ze szparagami i jajkiem

  • 1/2 pęczka szparagów
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • 1 łyżka pestek dyni
  • 5 sztuk suszonych pomidorów

Szparagi gotuj pionowo w osolonej wodzie (główki mają wystawać ponad poziom wody). Zielone około 4 minut, białe – 10-15 minut (w zależności od grubości). Następnie schłodź je zimną wodą (te zielone zachowają atrakcyjny kolor). Jajka ugotuj na twardo (8-9 minut po włożeniu do wrzącej wody).  Pomidory suszone pokrój na mniejsze kawałki. Jajka przekrój na ćwiartki. Połącz ze sobą wszystkie składniki, dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek lub zalewy z suszonych pomidorów. Posyp prażonymi pestkami dyni.

 

Pieczone szparagi w szynce parmeńskiej

  • 1/2 pęczka zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • 3 liście sałaty/ roszponki/ rukoli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • kiełki słonecznika

Szparagi pokrop oliwą z oliwek, przypraw solą i pieprzem, zawiń po 2-3sztuki w szynkę parmeńską. Ułóż na blasze. Piecz w piekarniku w 180 stopniach przez 12-15 min. Tak przygotowane szparagi ułóż na talerzu, dodaj ulubione warzywa. Możesz skropić danie niewielką ilością naturalnego sosu sojowego.

 

Grzanki ze szparagami i jajkiem w koszulce

  • Bagietka ok. 12-13cm
  • Pół pęczka zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • Koperek lub szczypiorek

Sos holenderski: 2 żółtka, 3 łyżki masła, sól, pieprz, 1 łyżka soku z cytryny.

 Do sosu holenderskiego wybij dwa żółtka i razem z sokiem z cytryny, solą i pieprzem ubij na puszystą masę. W między czasie w małym garnuszku roztop masło (musi być gorące). Do ubitych żółtek dodaj powoli masło, cały czas ubijając. Powinien powstać gęsty puszysty sos. W małym garnku zagotuj wodę, lekko posól. Do miseczki wybij jedno jajko. Kiedy woda zacznie się gotować, zmniejsz gaz i zamieszaj łyżką, robiąc wir, wrzuć wybite jajko i gotuj 3-4 minuty. Wyjmij delikatnie łyżką cedzakową na talerz. To samo zrób z drugim jajkiem.  Szparagi opłucz, odłam zdrewniałe części i gotuj od gorącej, lekko posolonej wody ok. 4-5 minut. Wyjmij osusz na papierowym ręczniku.

Bułkę przekrój na pół, posmaruj delikatnie masłem i zapiecz w piekarniku. Ułóż szparagi, jajko i polej sosem. Udekoruj posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

(przepis przygotowany do akcji Warzywa i owoce na szczęście)

 

Smacznego życzy zespół Dietosfery!

Jeśli potrzebujesz pomocy i więcej smacznych i zdrowych inspiracji na codzienne posiłki zapraszamy do nas:

https://dietosfera.pl/dieta-on-line/

2018-04-26T21:17:56+00:00