Pączki serowe, szybkie i smaczne [przepis na 14 małych pączusiów]
- 150g serka Bieluch
- 1 jajko
- 1 szklanka mąki pszennej -130g +/- 15g (możesz wymienić pół na pół z mąką typ 1850)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczka sody
- szczypta soli
Składniki ciasta razem połącz i wymieszać łyżką. Ciasto będzie dosyć luźne. Dłonie umocz w oleju i uformuj 14 małych pączków wielkości orzecha włoskiego (może troszkę większe :)).
Do smażenia użyj małego garnka lub głębokiej ale małej patelni. Wlej olej rzepakowy – tyle aby pączusie mogły swobodnie pływać a nie dotykać dna, ok. 5-6cm. Rozgrzej olej i partiami wkładaj pączki (po 2-3 sztuki) i smaż do zrumienienia. To dość szybki proces bo pączusie są małe i szybko się rumienią.
Po usmażeniu odłóż na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Posyp po wierzchu pudrem z erytrolu.
PS. Możesz też ciasto kłaść po prostu łyżką na rozgrzany tłuszcz, wychodzą wtedy lekko poszarpane ale równie smaczne. Jak lubisz!
Wartość odżywcza w 1 pączusiu:
- Energia: 63kcal
- Białko: 2,3g
- Tłuszcze: 2,7g
- Węglowodany: 9g