Polskie superfoods, których nie jesz, a warto

Apteczne półki uginają się pod ciężarem suplementów z wyciągami z niezwykłych roślin. W Internecie możesz kupić „magiczne” jagody, nasiona, zioła czy soki z całego świata, które podobno mają cudowne właściwości. Tymczasem istnieją też polskie superfoods, które w niczym nie ustępują składem tym zagranicznym. Oto kilka z nich:

Polskie superfoods – czarny bez

Czarny bez to prawdziwa skarbnica przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, chronią przed poważnymi chorobami a także przedwczesnym starzeniem. Podobnie jak w wielu innych superfoods występują w nim antocyjany (fioletowe barwniki) i inne związki fenolowe (w tym procyjanidyny).

Spożywanie przetworów czarnego bzu pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia i nowotworom. Zawiera on składniki o działaniu przeciwzapalnym, obniżającym cholesterol  i antymiażdżycowym. Pomagają także na zaparcia.

Dodatkowo bez może wspomagać odporność i zmniejszać ryzyko zachorowania na infekcje. Ma nawet zdolność niszczenia niektórych bakterii. Tradycyjnie syrop z czarnego bzu był podawany przez nasze mamy i babcie przy przeziębieniach i sezonowych zachorowaniach. Wtedy nawet nie wiedziały, że surowce z których korzystają, to polskie superfoods.

Czarnego bzu nie jemy na surowo i zbieramy tylko owoce, które zdążyły w pełni dojrzeć. Nadają się do robienia rozmaitych dżemów, konfitur, soków, syropów czy innych przetworów.


E-book o odporności do kupienia w naszym sklepie. Dbajcie o swoje zdrowie na co dzień.

odporność

Dzika róża – polska superżywność

Dzika róża zawiera ogromne ilości witaminy C, beta karoten, likopen oraz przeciwutleniacze z grupy związków fenolowych. Jej zdolności przeciwutleniające są bardzo duże.

Poleca się ją przy problemach z dziąsłami i skórą, chorobach zapalnych lub sercowo-naczyniowych oraz przy obniżonej odporności. Zdecydowanie warto po nią sięgać jesienią i zimą, gdy prawdopodobieństwo złapania infekcji jest większe.

Zaliczamy ją do polskich superfoods również dlatego, że dostarcza rozpuszczalnego błonnika, który korzystnie wpływa na zdrowie jelit a także może sprzyjać obniżaniu cholesterolu.

Owoce dzikiej róży nadają się na konfitury, dżemy, soki i inne przetwory.


Więcej o superfoods dowiesz się na przykład z naszej książki Jedz i chudnij z dietą SIRT

zasady diety sirt

Aronia dobra na wszystko

Gdy pada hasło „polskie superfoods”, wielu ekspertów automatycznie myśli o aronii. Ten niepozorny owoc ma największą moc przeciwutleniającą spośród wszystkich polskich owoców.
Skutecznie zwalcza wolne rodniki, zapobiega chorobom cywilizacyjnym oraz chroni przed przedwczesnym starzeniem.

Aronia zawiera witaminy C i E, polifenole roślinne, pektyny czy mangan. Jest źródłem składnika bioaktywnego – resweratrolu (tego samego superskładnika co winogrona i wino czerwone).

Pomaga chronić przed chorobami układu krążenia, obniżać cholesterol i ciśnienie, zapobiegać zakrzepom, wzmacniać naczynia krwionośne i dbać o oczy.

Nadaje się na soki, konfitury, kompoty, dżemy, galaretki i inne przetwory. Garść owoców można też dodać do koktajlu.

2020-11-02T12:05:48+02:00