Wiesz już co jeść w niedoczynności tarczycy ale cały czas masz chaos w głowie? Brakuje ci pomysłów na wartościowe i zdrowe przepisy w chorobie Hashimoto czy niedoczynności tarczycy?
Kilka ciekawych rozwiązań proponuje nasz dietetyk- Monika Stromkie Złomaniec. Oto one:
Pasta rybno-jajeczna z czarnuszką (2-3 porcje)
- 1 mała wędzona makrela
- 2 jajka gotowane na twardo
- 2 ogórki kiszone
- 3 łyżki serka naturalnego kanapkowego, ewentualnie kilka łyżek jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka ostrej musztardy
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka czarnuszki
- Sól, świeżo mielony pieprz do smaku
Z makreli usunąć ości i skórę, podrobić ją na mniejsze kawałki.Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupki i posiekać w kosteczkę.Ogórki odsączyć i także pokroić w kostkę.Wszystkie składniki połączyć z serkiem (opcjonalnie także z jogurtem), musztardą, szczypiorkiem i czarnuszką.Pastę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem i dodatkowymi surowymi warzywami do chrupania.
Makowa jaglanka z owocami (1 porcja)
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 1 łyżka mielonego maku
- ¼ szklanki mleka krowiego 2%
- 1 suszona figa
- ½ kiwi
- ½ banana
- 1 łyżka prażonych pestek dyni
Kaszę jaglaną przepłukać na sitku pod bieżącą wodą i ugotować na wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu wraz z jedną drobno posiekaną figą, która osłodzi jaglankę. Gdy kasza wchłonie wodę i zmięknie dodać mleko oraz mak- gotować jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aby składniki nie przywarły do dna rondla. Gotową makową jaglankę przełożyć do miseczki, wkroić resztę owoców i posypać prażonymi pestkami dyni.
Sałatka z szynką szwarcwaldzką, parmezanem i orzechami brazylijskimi (1 porcja)
- 2 garści rukoli
- 6 pomidorków koktajlowych
- ½ papryki
- 1 łyżka oliwek
- 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 2 łyżki posiekanych orzechów brazylijskich
- Sól do papryki
- Sos: 2 łyżki oliwy z czarnuszki, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki musztardy, ½ łyżeczki miodu, sól, pieprz, szczypta płatków chilli – połączyć na jednolitą emulsję
Połówkę papryki doprawić solą i zgrillować na patelni. Pomidorki przekroić na pół, grillowaną paprykę pokroić w wąskie paski a szynkę porwać na kawałki. W głębokim talerzu ułożyć rukolę, dodać wszystkie warzywa oraz szynkę. Sałatkę polać przygotowanym sosem, posypać tartym parmezanem oraz orzechami brazylijskimi. Można podawać z tostem z czerstwego razowca.
Smacznego!
Autorka przepisów: Monika Stromkie – Złomaniec