Wiesz już co jeść w niedoczynności tarczycy ale cały czas masz chaos w głowie? Brakuje ci pomysłów na wartościowe i zdrowe przepisy w chorobie Hashimoto czy niedoczynności tarczycy?

Kilka ciekawych rozwiązań proponuje nasz dietetyk- Monika Stromkie Złomaniec. Oto one:

Pasta rybno-jajeczna z czarnuszką (2-3 porcje)

  • 1 mała wędzona makrela
  • 2 jajka gotowane na twardo
  • 2 ogórki kiszone
  • 3 łyżki serka naturalnego kanapkowego, ewentualnie kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • Sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Z makreli usunąć  ości i skórę, podrobić ją na mniejsze kawałki.Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupki i posiekać w kosteczkę.Ogórki odsączyć i także pokroić w kostkę.Wszystkie składniki połączyć z serkiem (opcjonalnie także z jogurtem), musztardą, szczypiorkiem i czarnuszką.Pastę doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem i dodatkowymi surowymi warzywami do chrupania.

Makowa jaglanka z owocami  (1 porcja)

  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • 1 łyżka mielonego maku
  • ¼ szklanki mleka krowiego 2%
  • 1 suszona figa
  • ½ kiwi
  • ½ banana
  • 1 łyżka prażonych pestek dyni

Kaszę jaglaną przepłukać na sitku pod bieżącą wodą i ugotować na wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu wraz z jedną drobno posiekaną figą, która osłodzi jaglankę. Gdy kasza wchłonie wodę i zmięknie dodać mleko oraz mak- gotować jeszcze kilka minut, mieszając od czasu do czasu, aby składniki nie przywarły do dna rondla. Gotową makową jaglankę przełożyć do miseczki, wkroić resztę owoców i posypać prażonymi pestkami dyni.

Sałatka z szynką szwarcwaldzką, parmezanem i orzechami brazylijskimi (1 porcja)

  • 2 garści rukoli
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • ½ papryki
  • 1 łyżka oliwek
  • 3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 2 łyżki posiekanych orzechów brazylijskich
  • Sól do papryki
  • Sos: 2 łyżki oliwy z czarnuszki, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki musztardy, ½ łyżeczki miodu, sól, pieprz, szczypta płatków chilli połączyć na jednolitą emulsję

Połówkę papryki doprawić solą i zgrillować na patelni. Pomidorki przekroić na pół, grillowaną paprykę pokroić w wąskie paski a szynkę porwać na kawałki. W głębokim talerzu ułożyć rukolę, dodać wszystkie warzywa oraz szynkę. Sałatkę polać przygotowanym sosem, posypać tartym parmezanem oraz orzechami brazylijskimi. Można podawać z tostem z czerstwego razowca. 

 Smacznego!

Autorka przepisów: Monika Stromkie – Złomaniec