Wiosenna sałatka z kurczakiem i truskawkami [przepis na 2 porcje]

  • 3 garści gotowej mieszanki sałat- rukola, roszponka, cykoria, szpinak- lub co lubisz, ważne aby było zielone :)
  • 200g piersi z kurczaka + sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kurkuma+ 1 łyżeczka oliwy
  • 60g sera feta
  • 8 truskawek
  • 2 rzodkiewki
  • 10cm ogórka
  • 10 pistacji
  • natka pietruszki
  • kiełki rzodkiewki

Sos miodowo- musztardowy:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz

Pierś z kurczaka umyj i osusz, dodaj sól, pieprz, paprykę i kurkumę, natrzyj i zostaw na 10 min.

Na patelni na łyżce oliwy podsmaż pierś z kurczaka po 4 -4,5 minuty z każdej strony na wolnym ogniu. Przykryj pokrywką i odstaw na 2-3 minuty do wystygnięcia. Pokrój w plastry.

Truskawki pokrój w ćwiartki lub plastry. Fetę rozkrusz w palcach. Orzechy upraż i posiekaj. ogórka i rzodkiewkę pokrój w plastry. Natkę drobno posiekaj.

Do dużej miski wlej składniki sosu i wmieszaj trzepaczką na gładko. Wrzuć sałatę i delikatnie wymieszaj- możesz uzyc do tego dłoni. Sos powinien połączyć się z sałatą i oblepić cudownie listki. Na tak przygotowaną zieleninę połóż plastry kurczaka, truskawki, ogórka, rzodkiewkę oraz pokruszony ser feta, pistacje, kiełki oraz natkę.

Wartość odżywcza w 1 porcji:

  • Energia: 335kcal
  • Białko: 29g
  • Tłuszcze: 19,7g
  • Węglowodany: 9,5g

Odżywcza, lekka, przeciwzapalna o niskim IG i ŁG

Do porcji sałatki możesz zjeść kromkę ulubionego pieczywa np. żytniego (ok. 90kcal).