Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc, kruche, słodkie, kolorowe – chociaż znamy takie regiony polski gdzie na świątecznym stole zdecydowanie królują wyrośnięte drożdżowe baby! A Wy co pieczecie na święta? Macie swoje ulubione wypieki?

Co kto lubi…

Z tradycją się nie dyskutuje a z gustami tym bardziej! Znacie nas już trochę i wiecie, że dla nas najważniejsza w tym czasie jest przede wszystkim zasada umiaru – nikt od kawałka świątecznego ciasta jeszcze nie utył, chyba że kawałek to dla kogoś pół blachy! A jeśli dodatkowo reszta jest zrównoważona, nie brakuje warzyw, dobrych jakościowo głównych posiłków, ruchu (…no z tym ostatnio u wszystkich na pewno krucho) i dobrego humoru to sami zauważcie, że jesteście w stanie zapanować nad apetytem na słodkie. Kawałek domowego ciasta zjedzony z dobrą kawą umili zapewne ten świąteczny czas.

Przepis na zdrowy, słodki wielkanocny mazurek

Zatem jeśli chcecie przepis na pyszny kawałek mazurka to łapcie – zdążycie go jeszcze zrobić bo jest banalnie prosty a większość składników na pewno macie w domu.

Mazurek wielkanocny

  • 1 szklanka płatków owsianych- zmielonych na mąkę
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • 5 daktyli namoczonych wcześniej i zmiksowanych na mus
  • szczypta soli
  • 100g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżeczka masła
  • 2 garści płatków migdałowych

Zmielone płatki owsiane, masło, miód oraz daktyle dokładnie wymieszaj. Wyłóż do małej podłużnej blaszki wyłożonej pergaminem, dokładnie uciśnij masę i pamiętaj o wyższych bokach, zostaw w lodówce na 30min. W między czasie roztop czekoladę z dodatkiem 1/2 łyżeczki masła/ oleju kokosowego. Czekoladę wylej na owsianą masę, ułóż fantazyjnie płatki migdałowe. Z tej porcji możesz zrobić też 2 mazurki w kształcie jaja. Filip i Michał byli zachwyceni.

Smacznego!

Porcja jest mini – po to aby zjeść, poczęstować rodzinę i już tyko wspominać jakie było dobre!

Życzymy Wam wszystkim spokojnych świąt!