Rabarbar

Na samą myśl intensywnie działają już moje ślinianki – Wasze też? Kwaśny, że aż buzię wykręca ale też przywraca w pamięci dzieciństwo i cudowne beztroskie chwile na wsi, kiedy to spędzając całe dnie na dworze robiliśmy sobie przerwę na małe co nie co – urwany z Babcinego ogródka rabarbar, maczany w cukrze… przed oczami mam też bułeczki drożdżowe z rabarbarem, kwaśny rabarbar pod słodką kruszonką albo kruche ciasto z tym niepozornym ale bardzo wartościowym warzywem.  A Wam z czym kojarzy się rabarbar? Znacie, korzystacie, zjadacie?

A wiesz co zawiera?

Rabarbar to doskonałe źródło witaminy C, K oraz wapnia, magnezu i potasu. Zawarta w nim rapontygenina, czyli jeden z polifenoli ma właściwości antynowotworowe oraz wspomagające funkcjonowanie układu krążenia.

Rabarbar jest bardzo uniwersalny – nadaje się do produkcji słodkich deserów, dżemów, lodów czy kompotów. Świetny do orzeźwiających kisieli czy galaretek, ale może być też wykorzystany jako dodatek do sosów np. do mięs.

Tym razem przedstawiam propozycję ciasta kruchego z rabarbarem. Kwaskowaty smak przełamany słodyczą to prosty, ale orzeźwiający deser na sobotni Dzień Matki.   Do kawy w sam raz!

 

Ciasto kruche z rabarbarem- 2 małe tarty

250g mąki pszennej

150g masła

2 łyżki cukru drobnego do ciasta, najlepiej muskovado

szczypta soli

1 jajko

Rabarbar, najlepiej czerwony

Cukier waniliowy

 

Składniki suche rozetrzeć z zimnym masłem (powinna powstać taka kruszonka), dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 równie części. Zawinąć w folię i zostawić na 1 godzinę w lodówce.

Rabarbar umyć i pokroić w ukośne rąby.

Ciasto rozwałkować w okrąg o grubości 0,5cm. Na środku ułożyć gwiazdę z rabarbaru lub inny wzór- jak lubisz, posyp cukrem waniliowym. Końce ciasta zawiń jak na zdjęciu. Ułóż na blasze, piecz 20-30minut w rozgrzanym do 180st C piekarniku.

Smacznego!

PS. Pamiętajcie nawet będąc na diecie możecie sobie pozwolić na małe słodkie co nie co! Od kawałka ciasta się nie tyje, jeśli dbamy o całą resztę naszych zasad i fundamenty dobrego żywienia! Jeśli masz problem z równowagą żywieniową w swoim życiu, masz wiedzę ale nie umiesz jej wdrożyć w życie, ciągle zaczynasz i ci nie wychodzi, potrzebujesz motywacji i wsparcia- zapraszamy do naszej Poradni Dietetycznej w Warszawie – nasi dietetycy z doświadczeniem wysłuchają i pomogą w optymalizacji twojego żywienia!

Wpadnij do nas!

https://dietosfera.pl/cennik/