Kawa i kakao przez lata uchodziły za używki, których spożycie trzeba ograniczać. Wiele diet odchudzających czy prozdrowotnych w swoich głównych założeniach uwzględniało rezygnację z kawy lub zastąpienie jej bezkofeinową zbożową. Czekoladę i pitne kakao zaliczano zaś do łakoci, których nie wolno było jeść w trosce o sylwetkę i zdrowie. Jakiś czas temu nastąpiła jednak zmiana w postrzeganiu tych produktów, a zdrowotne właściwości kawy i kakao są tematem wielu książek, artykułów i prac naukowych.

Polifenole, które wspomagają zdrowie

Polifenole to biologicznie aktywne składniki roślin, które walczą z wolnymi rodnikami, działają np. przeciwnowotworowo, przeciwzapalnie a nawet przeciwstarzeniowo. Pomagają zapobiegać cukrzycy czy chorobom serca. Zdrowotne właściwości kawy i kakao wynikają między innymi z bardzo dużej zawartości polifenoli.

Ciekawostką jest, że polifenole uważa się za czynniki aktywujące sirtuiny. Są to specjalne białka odpowiadające w naszym ciele za regulację metabolizmu, utrzymanie zdrowia i prawidłowej masy ciała a nawet długowieczność. Sirtuinom i wpływie diety sirtuinowej na zdrowie, poświęciłyśmy naszą nową, bestsellerową książkę Jedz i chudnij z dietą SIRT.

Zdrowotne właściwości kawy i kakao

Zarówno kawa, jak i kakao posiadają wiele zalet w kontekście ochrony zdrowia. Kawa może zmniejszać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 i insulinooporności. Pita w umiarkowanych ilościach może też korzystnie działaś na układ sercowo naczyniowy.  Ciekawe są też jej właściwości ochronne w odniesieniu do raka jelita grubego czy piersi.

Z kolei regularne picie kakao redukuje ryzyko udaru a także może poprawiać wrażliwość na insulinę. Może zmniejszać ryzyko wystąpienia demencji i pozytywnie wpływa na pracę mózgu. Uważa się także, że czekolada i kakao mogą poprawiać nastrój i zmniejszać stres. Wykazuje też właściwości przeciwnowotworowe czy nawet przeciwwirusowe.

Zdrowotne właściwości kawy i kakao są przedmiotem wielu badań i pewnie jeszcze nieraz o nich usłyszymy.

Wpływ kofeiny na serce i ciśnienie

Kofeina, która jest składnikiem kawy i kakao, przez lata była uważana za składnik szkodliwy za serca. Szczególnie kawa, która jest bogatszym źródłem kofeiny, była odradzana osobom z wysokim ciśnieniem lub zwiększonym ryzykiem sercowo-naczyniowym. Dziś wiadomo jednak, że kawa tylko minimalnie wpływa na ciśnienie osób, które regularnie ją spożywają. Może natomiast wywołać skok ciśnienia u osoby, która normalnie nie pija kawy.

Obecnie naukowcy są zdania, że umiarkowane ilości kawy nie tylko nie zwiększają ryzyka sercowo-naczyniowego, a wręcz mogą je redukować. To samo dotyczy kakao, które zawiera niewielkie ilości kofeiny a także dużą koncentrację cennych polifenoli roślinnych.

Ile można pić kawy i kakao?

Uważa się, że umiarkowane picie kawy (3-4 filiżanki dziennie) jest bezpieczne dla zdrowia większości populacji (wyjątkiem są np. kobiety w ciąży). Istnieje jednak grupa osób bardziej wrażliwych na kofeinę. Takie osoby mogą odczuwać objawy nadużycia kofeiny (np. ból głowy, trzęsienie rąk, nieprzyjemne pobudzenie, niepokój) już przy mniejszych ilościach kawy (np. 2 lub 3 filiżanki). Takie osoby powinny pić mniej kawy. Zdrowotne właściwości kawy i kakao to jedno, ale zawsze trzeba na składniki diety patrzeć pod kątem indywidualnych potrzeb i tolerancji.

Kakao, jako produkt o niższej zawartości kofeiny nie budzi tyle kontrowersji. Warto jednak pamiętać, że też ją zawiera. Jeśli musimy bowiem ograniczać kofeinę (np. w ciąży), trzeba zwrócić uwagę czy jej spożycie ze wszystkich źródeł (kawa, czekolada, kakao, napoje energetyzujące, herbata) nie przekracza zalecanej dawki (max 200 mg/ dzień).