Zróżnicowana i odpowiednio zbilansowana dieta jest podstawą dobrego samopoczucia i zdrowia. Sposób odżywiania jest szczególnie ważny w przypadku dzieci i młodzieży, których organizmy intensywnie rosnąc, wymagają sporych ilości właściwie dobranych i łatwo przyswajalnych składników pokarmowych. Wpływ prawidłowego żywienia nie obejmuje jednak tylko bieżących potrzeb w tym zakresie, ale również przekłada się na przyszłe zachowania, kształtując nawyki, które często pozostaną z młodymi ludźmi przez resztę ich życia. Sytuacja ta jest więc doskonałą okazją do tego, by wprowadzić zwyczaj jedzenia pokarmów, które są zdrowe, czyli zadbać o poprawę nawyków żywieniowych. Proces ten nie zawsze jest łatwy. Można jednak uzyskać profesjonalne wsparcie, korzystając z pomocy dietetyka dziecięcego. W Warszawie usługi tego typu świadczy Dietosfera, specjalizująca się w rozpisywaniu diet, odchudzaniu oraz żywieniu dla sportowców (sporty rekreacyjne), a także osób cierpiących na rozmaite schodzenia.
Co wpływa na sposób odżywiania się dzieci i młodzieży?
Największy wpływ na to, co jedzą dzieci i młodzież mają ich najbliżsi, przede wszystkim rodzice oraz dziadkowie. Nie tylko kupują oni produkty żywnościowe, ale także przygotowują posiłki. Warto jednak pamiętać, że równie ważny jest dawany przykład. Jeżeli dorośli sami nie będą jedli prawidłowo, trudno oczekiwać by, dzieci nie naśladowały ich zachowań. Istotnym czynnikiem wpływającym na dietę jest też grupa rówieśnicza. Jeżeli będą w niej panowały inne zwyczaje w tym zakresie, uzyskanie oczekiwanych rezultatów może okazać się trudniejsze. Wiele zależy tu jednak także od dostępności śmieciowego jedzenia – w szkołach nie powinno być na nie miejsca. Nasi dietetycy mogą przeprowadzić warsztaty ze zdrowego odżywiania w szkole Twojego dziecka.
Jak zachęcać dzieci do jedzenia zdrowej żywności?
By zachęcić dzieci i młodzież do zdrowego odżywiania się, oferowane jedzenie musi być smaczne, a także atrakcyjne, jeżeli chodzi wygląd, zapach czy konsystencję. Znaczenie ma też łatwa dostępność produktów tego rodzaju oraz ich różnorodność. Podstawą musi być jednak właściwe bilansowanie diety oraz wyeliminowanie żywności wysokoprzetworzonej. Dobrym rozwiązaniem może się więc okazać wspólne planowanie, komponowanie i przygotowywanie posiłków.