Właściwości jarmużu słusznie zagwarantowały mu miejsce w gronie superfoods, czyli superżywności o niezwykłych walorach odżywczych i zdrowotnych. W dzisiejszym artykule przybliżymy jego skład i podpowiemy, jak go jeść, by nam smakował.

Co zawiera jarmuż?

Jarmuż jest niezwykle bogaty w potrzebne nam składniki. Dostarcza na przykład:

  • Wapnia – ważnego dla kości i zębów
  • Witaminy K – potrzebnej do prawidłowego wchłaniania wapnia
  • Magnezu – istotnego dla pracy mózgu i mięśni
  • Witaminy C – potrzebnej dla przebiegu procesów odpornościowych
  • Beta karotenu – dobrego dla skóry
  • Luteiny i zeaksantyny – chroniących oczy
  • Kwasu foliowego – ważnego dla przyszłych mam oraz osób z miażdżycą

Te ciemno zielone liście nie tylko zawierają wiele różnych składników, ale także dostarczają ich w istotnej lub bardzo dużej ilości. Przy tym wszystkim jarmuż jest bardzo niskokalorycznym warzywem o znikomej zawartości węglowodanów i niskim indeksie glikemicznym.

Właściwości jarmużu

Jarmuż ma silne właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że może skutecznie usuwać wolne rodniki. Wolne rodniki to cząsteczki, które uszkadzają nasze komórki i zwiększają prawdopodobieństwo poważnych chorób oraz przedwczesnego starzenia. Jarmuż z łatwością się z nimi rozprawia, dzięki dużej zawartości chlorofilu, polifenoli roślinnych, karotenoidów i witamin antyoksydacyjnych.

Właściwości jarmużu czynią go sprzymierzeńcem w profilaktyce nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2, zwyrodnienia plamki żółtej oka czy osteoporozy.

Jarmuż jest również ważnym składnikiem diety SIRT, która ma na celu ułatwienie odchudzania, zapobieganie chorobom cywilizacyjnym i spowalnianie starzenia.

Kto powinien jeść jarmuż?

Właściwości jarmużu zachęcają do jego szerokiego zastosowania w kuchni dietetycznej. Z jedzenia tego warzywa skorzystają np.:

  • Przyszłe mamy i kobiety, które pragną zajść w ciążę
  • Osoby z cukrzycą typu 2 i insulinoopornością
  • Osoby z nadciśnieniem, chorobą niedokrwienną, miażdżycą
  • Osoby na diecie odchudzającej
  • Osoby ze skłonnością do skurczów mięśni
  • Panie, które pragną zadbać o wygląd skóry i włosów
  • Osoby, które mają problemy z dziąsłami
  • Osoby, które chcą wzmocnić odporność
  • Osoby przemęczone, zestresowane, przepracowane, przetrenowane

Jak jeść jarmuż?

Jarmuż można z powodzeniem jeść na surowo (np. w sałatkach, bowlach czy surówkach) ale… nie każdemu on smakuje. Tym, którzy za nim nie przepadają polecamy dodawanie go do koktajli owocowych (np. z bananem i pomarańczą). Jego smak nie jest wtedy mocno wyczuwalny, a liście dodają koktajlowi koloru i składników prozdrowotnych.

Liście można dodać też do zapiekanki, tostów, omletów, placków czy wytrawnych muffinek. Nadają się na zupę czy potrawkę (podobnie jak szpinak) do której warto dodać nieco słonego lub pleśniowego sera. Hitem imprez są też niskokaloryczne, jarmużowe chipsy, na które przepis znajdziecie m.in. w naszej książce Dieta wegańska na 4 pory roku.