Niewłaściwa dieta, skłonności genetyczne, stres, wyczerpujący styl życia – mogą się przyczyniać do zaburzeń pracy przewodu pokarmowego a także przewlekłych chorób. Nie warto latami faszerować się środkami na zgagę i niestrawność (czy wiesz, że źle wpływają na kondycję naszej mikroflory?). Lepiej postawić na odpowiednią diagnostykę i usunąć przyczynę, zamiast maskować problem. Dziś podpowiemy wam, jak powinna wyglądać standardowa dieta w chorobie wrzodowej.

Dieta w chorobie wrzodowej – ogólne zasady:

  • Jemy 4-6 posiłków dziennie (porcje małe lub umiarkowane)
  • Spokojnie, powoli zjadamy nasze jedzenie (poświęcamy około 30 min na posiłek)
  • Nie kładziemy się po posiłku przez co najmniej 2 godziny (unikamy również ćwiczeń, pochylania itp.)
  • Kolację jemy najpóźniej 2-3h przed snem
  • Nie podjadamy między posiłkami i przed snem
  • Pijemy między posiłkami a nie do posiłków (jeśli bardzo potrzebujemy – do posiłku pijemy tylko niewielkie ilości płynów)
  • Potrawy nie mogą być gorące.

Dieta w chorobie wrzodowej powinna być dostosowana do indywidualnego stanu pacjenta. W przypadku wątpliwości warto skonsultować się z dietetykiem.

Czego unikać przy wrzodach?

Dieta w chorobie wrzodowej wymaga kilku wyrzeczeń. Chodzi jednak o zdrowie (nieleczone wrzodu mogą prowadzić do groźnych powikłań). Gdy żołądek się zaleczy, można stopniowo rozszerzać dietę, jednak na początku unikamy:

  • Alkoholu (każdego rodzaju)
  • Napojów gazowanych (w tym także gazowanej wody i bezalkoholowego piwa)
  • Dań tłustych, smażonych, opiekanych, typu fast-food, ciężkostrawnych.
  • Napojów z kofeiną (dopuszczalna jest słaba herbata).
  • Ostrych, intensywnych i kwaśnych produktów, bo większość z nich jest źle tolerowana (są to musztarda, keczup, vinegret, cytrusy, octy, pomidory i przetwory pomidorowe np. sok; przecier, bardzo pikantne potrawy, herbata miętowa)
  • Galaret mięsnych i rybnych
  • Esencjonalnych wywarów, bulionów, rosołów
  • Produktów konserwowych i marynowanych (w tym warzyw, np. korniszonów)

Na pewien czas warto też ograniczyć błonnik: np. grube kasze i brązowy ryż, razowe pieczywo, pełnoziarnista mąka i makaron, warzywa (niektóre są ciężkostrawne np. fasola, groch, kapusta, brokuły, ogórek, kalafior i tym podobne…). Również niektóre owoce mogą zaostrzać objawy. Warto przyjrzeć się indywidualnej tolerancji i ewentualnie wykluczyć dodatkowe produkty na czas zaostrzenia choroby.

Dieta w chorobie wrzodowej często bywa dość indywidualna. Np. różne osoby różnie tolerują  pomidory i cytrusy. Na początku najlepiej całkowicie je odstawić, po jakimś czasie, gdy żołądek i przełyk trochę się podgoją – spróbować wprowadzić niewielkie ilości, w połączeniu z innymi produktami.

Jak gotować przy chorobie wrzodowej?

Dieta w chorobie wrzodowej zakłada, że w fazie zaostrzenia choroby warzywa i owoce powinny być gotowane, rozdrobnione. Z czasem, gdy choroba ustępuje, można wprowadzać więcej świeżych. Dobrym produktem, łagodzącym i odkwaszającym są ziemniaki. Oczywiście jemy tylko gotowane, a nie smażone.

Mięso i ryby najlepiej gotować na parze. Można je doprawiać ziołami, ale na samym początku często trzeba ograniczać nawet zioła (też pobudzają trawienie) i jadać tylko te jak najłagodniejsze.

Jeśli chodzi o sól, to można ją jeść, ale w małych ilościach. Najlepiej ograniczać solenie, ponieważ to też drażni błonę śluzową przewodu pokarmowego. Pokarmy bardzo słone – np. paluszki, słone sery – trzeba zdecydowanie wykluczyć z diety na czas leczenia.

Pro-tip: Osłonowo, łagodząco i kojąco na żołądek działa zaparzone siemię lniane. Najlepiej zmielone, bo to w ziarenkach może niekiedy mechanicznie drażnić śluzówkę. Wielu osobom nie smakuje kleik lniany, jednak warto się przemóc, bo jest niezwykle skuteczne w takich przypadkach. Pijemy je na czczo, a 30-40 minut później możemy zjeść śniadanie.