Makaron z łososiem i szpinakiem – 2 porcje

  • 150g makaronu wstążki/ penne/ kokardki (najlepiej pełnoziarnisty)
  • 100g wędzonego łososia
  • 2 garście szpinaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 plastry cebuli
  • 2 łyżki serka Twój Smak/Philadelphia
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz

 

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Zostaw 1/3 szklanki wody z gotowania makronu.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulkę, dodaj zmiażdżony czosnek oraz posiekanego drobniej łososia. Smaż 30s a następnie dorzuć serek, dolej 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany szpinak i duś aż zwiędnie:1-2 min. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz delikatnie solą (pamiętaj wędzone produkty mają już dodatek soli! Nie przesadzaj z ilością!).

Na patelnię wrzuć ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Podziel na dwie porcje.

Już na talerzu posyp obficie natką i ułóż połówki pomidorków.

Wartość odżywcza w 1 porcji: 

  • Energia: 495kcal
  • Białko: 25g
  • Tłuszcze: 19g
  • Węglowodany: 61g