Makaron z łososiem i szpinakiem – 2 porcje
- 150g makaronu wstążki/ penne/ kokardki (najlepiej pełnoziarnisty)
- 100g wędzonego łososia
- 2 garście szpinaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 plastry cebuli
- 2 łyżki serka Twój Smak/Philadelphia
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 8 pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz
Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie. Zostaw 1/3 szklanki wody z gotowania makronu.
Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulkę, dodaj zmiażdżony czosnek oraz posiekanego drobniej łososia. Smaż 30s a następnie dorzuć serek, dolej 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu, dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekany szpinak i duś aż zwiędnie:1-2 min. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz delikatnie solą (pamiętaj wędzone produkty mają już dodatek soli! Nie przesadzaj z ilością!).
Na patelnię wrzuć ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Podziel na dwie porcje.
Już na talerzu posyp obficie natką i ułóż połówki pomidorków.
Wartość odżywcza w 1 porcji:
- Energia: 495kcal
- Białko: 25g
- Tłuszcze: 19g
- Węglowodany: 61g