Mazurek to tradycyjne ciasto na Wielkanoc, kruche, słodkie, kolorowe – chociaż znamy takie regiony polski gdzie na świątecznym stole zdecydowanie królują wyrośnięte drożdżowe baby! A Wy co pieczecie na święta? Macie swoje ulubione wypieki?
Co kto lubi…
Z tradycją się nie dyskutuje a z gustami tym bardziej! Znacie nas już trochę i wiecie, że dla nas najważniejsza w tym czasie jest przede wszystkim zasada umiaru – nikt od kawałka świątecznego ciasta jeszcze nie utył, chyba że kawałek to dla kogoś pół blachy! A jeśli dodatkowo reszta jest zrównoważona, nie brakuje warzyw, dobrych jakościowo głównych posiłków, ruchu (…no z tym ostatnio u wszystkich na pewno krucho) i dobrego humoru to sami zauważcie, że jesteście w stanie zapanować nad apetytem na słodkie. Kawałek domowego ciasta zjedzony z dobrą kawą umili zapewne ten świąteczny czas.
Przepis na zdrowy, słodki wielkanocny mazurek
Zatem jeśli chcecie przepis na pyszny kawałek mazurka to łapcie – zdążycie go jeszcze zrobić bo jest banalnie prosty a większość składników na pewno macie w domu.
Mazurek wielkanocny
- 1 szklanka płatków owsianych- zmielonych na mąkę
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki miodu
- 5 daktyli namoczonych wcześniej i zmiksowanych na mus
- szczypta soli
- 100g gorzkiej czekolady
- 1/2 łyżeczka masła
- 2 garści płatków migdałowych
Zmielone płatki owsiane, masło, miód oraz daktyle dokładnie wymieszaj. Wyłóż do małej podłużnej blaszki wyłożonej pergaminem, dokładnie uciśnij masę i pamiętaj o wyższych bokach, zostaw w lodówce na 30min. W między czasie roztop czekoladę z dodatkiem 1/2 łyżeczki masła/ oleju kokosowego. Czekoladę wylej na owsianą masę, ułóż fantazyjnie płatki migdałowe. Z tej porcji możesz zrobić też 2 mazurki w kształcie jaja. Filip i Michał byli zachwyceni.
Smacznego!
Porcja jest mini – po to aby zjeść, poczęstować rodzinę i już tyko wspominać jakie było dobre!
Życzymy Wam wszystkim spokojnych świąt!