Od kilku lat panuje moda na książki i blogi prezentujące zdrowe słodycze (a przynajmniej zdrowsze ich wersje). Autorzy przepisów przekonują, że ich słodkości są pełne składników odżywczych, a nawet… że nie tuczą. Jak jest naprawdę i jak przygotować naprawdę zdrowy deser – dowiecie się z naszego artykułu.

Czy zdrowe słodycze nie tuczą?

Odpowiedź jest bardzo prosta – to zależy od tego, ile ich zjemy. Nie ma takich produktów, czy dań, które nie dostarczają kalorii (wartości energetycznej). Jeśli jemy czegoś za dużo, to nieważne czy są to batony ze sklepu, kanapki, chipsy, kotlety czy fit słodycze. Dostarczamy wtedy ciału dużo energii i jeśli jej dawka przekracza nasze zapotrzebowanie – utyjemy.

Niektóre osoby wpadają przy zdrowych słodyczach w tą samą pułapkę co przy produktach typu light – myślą, że jedzenie tych produktów jest „bezkarne” i nie przyczyni się do wzrostu masy ciała. Ten błąd często mści się, ozdabiając ich ciała niechcianymi fałdkami. Tymczasem we wszystkim trzeba zachować umiar. Również w jedzeniu „fit” słodkości.

Czy zdrowe słodkości dostarczają składników odżywczych?

To zależy z czego są zrobione. Wiele popularnych składników zdrowych słodyczy, np. płatki owsiane, pełnoziarnista mąka, orzechy, pestki, nasiona czy owoce – są bogatym źródłem błonnika, witamin czy składników mineralnych. Zdrowe słodycze mogą też zawierać przyprawy, takie jak cynamon, imbir, goździki – które mają właściwości prozdrowotne i przeciwzapalne.

Zdrowymi deserami mogą też być koktajle owocowe czy kakaowe, smoothies czy sałatki owocowe – które dostarczają błonnika, witaminy C i polifenoli roślinnych, które walczą z wolnymi rodnikami.

Z czego robić zdrowszą wersję słodyczy?

Żeby zrobić zdrowe słodycze, przede wszystkim sięgaj po naturalne, jak najmniej przetworzone produkty. Wykorzystuj:

  • Źródła błonnika – orzechy, owoce, nasiona, bakalie, pełnoziarniste płatki i mąki.
  • Produkty pełne witamin, polifenoli i składników mineralnych – świeże owoce, orzechy, pestki, kakao, pełnoziarniste zboża
  • Źródła wapnia i białka – mleko i jego przetwory (np. jogurt), kakao, strączki (tak! Można zrobić np. ciastka z cieciorki lub brownie z fasoli!)
  • Warzywa – możesz przygotować wypieki z dodatkiem marchewki, buraka, batatów, cukinii (i przemycić witaminy, potas czy błonnik).
  • Przyprawy, zawierające substancje prozdrowotne i przeciwzapalne – cynamon, imbir, goździki, kurkuma

A co z cukrem – głównym składnikiem słodkości?

Cukier (również trzcinowy, brązowy a także miód i rozmaite syropy) to źródło łatwoprzyswajalnych węglowodanów. W nadmiarze może się on przyczyniać do nadwagi, a jego częste spożywanie sprzyja także próchnicy.

Nic się nie stanie, jeśli od czasu do czasu zjesz coś posłodzonego cukrem. Jeśli jednak jesteś na diecie redukcyjnej, balansujesz na granicy cukrzycy lub masz inne zdrowotne uwarunkowania wymagające ograniczenia cukrów w diecie – możesz spróbować słodzenia ksylitolem czy stewią. Oba wymienione słodziki to substancje pochodzenia naturalnego i są uznawane za bezpieczne (należy oczywiście przestrzegać dawek polecanych przez producenta).

Dla zdrowia warto też odzwyczaić się jedzenia bardzo słodkich produktów (tak! To możliwe!). Przyrządzając zdrowe słodycze można stopniowo ograniczać cukier i miód, a także szukać naturalnej słodyczy w owocach, warzywach, bakaliach.

Przykładowych przepisów na słodkości bez cukru szukaj w książkach dostępnych w naszym sklepie.