Pamiętasz Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności fizycznej? Zespół ekspertów opracował coś nowego! Od tego roku zalecenia żywieniowe będą przedstawiane jako Zdrowy Talerz. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak wyglądają odświeżone wskazówki zdrowego żywienia.
Zalecenia żywieniowe na miarę XXI wieku
Nowa grafika ze wskazówkami żywieniowymi na formę talerza. Jest to nieco bardziej intuicyjna forma graficzna, niż do tej pory. Piramida pokazywała czego jeść najwięcej, a czego nieco mniej – jednak wiele osób żyło w błędnym przekonaniu, że produkty ze szczytu piramidy są mniej zdrowe lub niepolecane. Obecnie Zdrowy Talerz rozwiewa te wątpliwości. Na talerzu znajdują się różnorodne produkty (które można między sobą wymieniać w obrębie grup), z których można komponować posiłki. Widać wyraźnie, że zdrowa dieta to jedzenie praktycznie wszystkiego – ale w odpowiednich proporcjach.
Zdrowy talerz – co oprócz diety?
Komponowanie posiłków to nie wszystko. Zdrowy talerz jest zaprezentowany razem z kilkoma dodatkami. Na oficjalnej planszy zobaczysz także:
- Tłuszcze roślinne (np. oleje), które powinny stanowić niewielki dodatek do większości posiłków.
- Płyny, których dziennie powinieneś/ powinnaś wypijać około 2-2,5 l (lub wedle potrzeb). Uwaga: do płynów zalicza się także kawa i herbata, chociaż najwięcej powinniśmy pić zdecydowanie wody.
- Przypomnienie o ograniczeniu soli, a także unikaniu dań typu fast food, słodyczy i słonych przekąsek.
- Zachętę do uprawiania sportu lub innej aktywności fizycznej i utrzymywania prawidłowej masy ciała.
Zespół ekspertów przygotował także szczegółowe zalecenia żywieniowe w postaci praktycznych wskazówek, czego jeść więcej, a czego mniej.
Co nowego w zaleceniach żywieniowych? Jak zdrowo jeść?
Główne zalecenia żywieniowe pozostały bez większych zmian. Widać jednak lekką tendencję w kierunku diety bardziej roślinnej, co bardzo nas cieszy, jako autorki Diety wegańskiej na cztery pory roku.
Dieta roślinna czy półroślinna, a także fleksitarianizm czy po prostu ograniczanie mięsa – to nie tylko nowa moda, tylko realny wpływ na środowisko, przyszłość naszej planety (oraz oczywiście nasze zdrowie).
W nowych zaleceniach podkreśla się wartość orzechów i nasion, a także produktów mlecznych fermentowanych i produktów zbożowych pełnoziarnistych dobrych między innymi dla naszej mikroflory.
Pod Zdrowym Talerzem znajdziecie też informację, by smażenie zastępować innymi sposobami obróbki – np. gotowaniem na parze czy pieczeniem. To ważne, ponieważ w Piramidzie nie było o tym mowy.
Zdrowy talerz – co byśmy dodały od siebie?
Zdrowy talerz uważamy za dobrą, bardziej intuicyjną alternatywą dla Piramidy. Sądzimy, że dobrze obrazuje zasady zdrowego odżywiania. Od siebie dodałybyśmy jeszcze adnotację, by do posiłków używać jak najwięcej ziół i przypraw (które poza smakiem i aromatem dostarczają też sporą dawkę przeciwutleniaczy).
Inne produkty warte uwzględnienia to na przykład kiełki, które są skoncentrowanym źródłem cennych składników – a także świetnym dodatkiem do potraw, który możemy wyhodować nawet sami, w domu, w środku zimy.
—
Planszę ze Zdrowym Talerzem, a także dodatkowe zalecenia i wskazówki, znajdziecie tutaj:
—