Sezon na infekcje trwa w najlepsze. Zazwyczaj przyczyną przeziębień i sezonowych chorób są wirusy, ale nierzadko atakują nas także bakterie. Szkodliwe drobnoustroje korzystają z tego, że organizm jest wychłodzony lub doświadcza ciągłych zmian temperatur; że zimą jadamy mniej świeżych warzyw i owoców bogatych w witaminy oraz, że mniej słońca to mniej witaminy D wytwarzającej się w skórze – a co za tym idzie – słabsza odporność. A to tylko niektóre czynniki, powodujące, że zimą częściej chorujemy. Na szczęście nie jesteśmy bezsilni w starciu z drobnoustrojami. Zobacz jakie przyprawy poprawiające odporność możesz dodać do swoich potraw, by zmniejszyć ryzyko zachorowania i przyspieszyć wyleczenie.
Przyprawy poprawiające odporność na infekcje
Imbir – działa antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Wykazuje też działanie przeciwzapalne, a nawet przeciwwirusowe. Jest niezastąpiony w profilaktyce infekcji oraz w walce z istniejącym przeziębieniem czy grypą. Warto pamiętać, by nie zalewać go wrzątkiem, ale na przykład dodać do letniego naparu lub koktajlu w temperaturze pokojowej.
Czosnek – jest jednym z pierwszych, który przychodzi na myśl, gdy słyszymy hasło „przyprawy poprawiające odporność”. Czosnek jest niezwykle wszechstronny. Potrafi zwalczać bakterie oraz szkodliwe grzyby, a nawet działać przeciwwirusowo (co jest rzadkością). Wspomaga łagodzenie stanu zapalnego i leczenie infekcji gardła czy dróg oddechowych. Korzystnie działa też na naszą mikroflorę, wspomagając odporność jelit. Aby w pełni wykorzystać potencjał czosnku, należy go dobrze rozgnieść, zblendować lub pogryźć.
Cebula – Zawiera cukry zwane prebiotykami, które odżywiają mikroflorę i w ten sposób pośrednio dbają o naszą wewnętrzną odporność. Cebula jest też źródłem substancji korzystnych w leczeniu przeziębienia. Cenna jest zarówno surowa, pokrojona cebula (np. w surówce) jak i słynny cebulowy syrop. Uwaga: smażona cebule traci niestety większość swoich właściwości.
Goździki – wykazują działanie odkażające a nawet lekko przeciwbólowe. Dawniej polecano żuć goździki w celu leczenia infekcji gardła czy dziąseł. Żeby uwolnić dobre właściwości goździków, najlepiej je zmielić lub zmiażdżyć w moździerzu. Warto dodać je też do herbaty czy kawy zbożowej (ale nie zalewając wrzątkiem).
Sok z cytryny – zawiera przeciwutleniacze oraz witaminę C. Wspiera odporność i pomaga w przyswajaniu żelaza z produktów roślinnych. Cytryny są łatwo dostępne w okresie zimowym. Warto polewać ich sokiem sałatki oraz dodawać go do koktajli, smoothies czy past kanapkowych. Uwaga: wyciśnięty sok najlepiej spożyć od razu.
Powyższe przyprawy poprawiające odporność możesz z łatwością wkomponować w swoją codzienną zimową dietę. Nie czekaj jednak do infekcji – już teraz postaw na profilaktykę!