Cebula – najbardziej niedoceniane warzywo

Gdybyście mieli wymienić najzdrowsze warzywa, pewnie padły by odpowiedzi: „brokuły, jarmuż, zielona pietruszka, czosnek”. Jesteśmy przekonane, że mało kto zaproponowałby cebulę – a przecież jest to warzywo, która ma ogrom zalet (nie tylko kuchennych). Prozdrowotne właściwości cebuli to temat na długi artykuł, ale specjalnie dla was przygotowałyśmy skrót najważniejszych informacji. 

Cebula dobra na serce

Cebula zawiera roślinne przeciwutleniacze ora związki siarki, które pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia. Może zmniejszać ryzyko uszkodzenia naczyń krwionośnych oraz powstawania groźnych zakrzepów. Pomaga także obniżać podwyższone ciśnienie czy poziom cholesterolu. Jej regularne jedzenie to świetny element profilaktyki miażdżycy, nadciśnienia, zawałów serca i udarów.

Idealne warzywo na diecie odchudzającej

Prozdrowotne właściwości cebuli to także wspieranie odchudzania i utrzymania prawidłowej masy ciała. Wiemy wszakże, że otyłość czy duża nadwaga nie są dobre dla naszego zdrowia.

Cebula dostarcza błonnika, który zwiększa odczuwanie sytości. Ponadto jej właściwości smakowo-zapachowe czynią dietetyczne potrawy smaczniejszymi i bardziej satysfakcjonującymi. Jedzenie cebuli działa także na nasz apetyt i wybory żywieniowe – wiele osób zauważa też, że po posiłku ze świeżą cebulą ma… mniejszą ochotę na słodki deser ;)

Cebula dla zdrowych jelit

To niepozorne warzywo zawiera specjalne cukry, które są świetną pożywką dla naszych dobrych jelitowych bakterii. Takie substancje nazywamy prebiotykami (oprócz cebuli znajdują się też w innych warzywach z tej rodziny – w czosnku i porach). Gdy zjadamy cebulę – nasze mikroby mają prawdziwą ucztę, a potem rosną w siłę i mogą korzystnie wpływać na działanie organizmu (np. na odporność).

Odporność na talerzu

Skoro mowa o odporności – warto wiedzieć, że i tu sięgają prozdrowotne właściwości cebuli. Nie bez powodu nasze babcie przy pierwszych objawach przeziębienia nastawiały cebulowy syrop lub robiły kanapki z masłem i surową cebulą. Związki zawarte w tym warzywie mogą działać antybakteryjnie i antywirusowo w stosunku do niektórych szkodliwych drobnoustrojów. Oprócz tego ogólnie wzmacniają organizm i jego naturalne siły do zwalczania infekcji.

Prozdrowotne właściwości cebuli – co jeszcze?

Na tym nie kończą się zalety cebuli. Zawarte w niej związki są korzystne dla oczu, skóry a także mogą opóźniać starzenie się. Hamują także namnażanie szkodliwych drobnoustrojów w jakie ustnej, dzięki czemu pomagają leczyć problemy z dziąsłami i zapobiegać próchnicy.

Cebula jest także ważną przyprawą niezbędną do wielu dań i składnikiem diety wegańskiej, diety śródziemnomorskiej czy diety SIRT.

A na koniec już z takich praktycznych spraw – cebula jest tania, smaczna, łatwo dostępna i dobrze się przechowuje. Należy do warzyw dostępnych zimą, gdy na rynku zmniejsza się wybór i różnorodność świeżych produktów. Jest surowcem wielofunkcyjnym – nadaje się do wielu różnych dań (na surowo a także w formie pieczonej czy gotowanej). Idealnie nadaje się na dziwne czasy, które teraz mamy. Mamy nadzieję, że was namówiłyśmy! :) 

2020-04-27T17:17:17+02:00