Dieta małego geniusza (cz.2)

Czy istnieje dieta na lepsze uczenie się? Ostatnio pisałyśmy o rozwoju mózgu dziecka w brzuchu mamy i tuż po narodzeniu. Opowiadałyśmy o kluczowej roli diety, która ten rozwój wspomaga. Gdy dziecko jest już na świecie, jego rozwój wcale nie zwalnia. Co więcej, przez pierwsze trzy lata przebiega bardzo szybko, a przez cały ten czas (i kolejne lata jego życia) maluch przyswaja ogromną ilość informacji. My, jak rodzice, możemy w tym pomóc.

Dieta na lepsze uczenie się – ważna rola ryb

Podobnie, jak w przypadku dziecka w łonie mamy, bardzo istotną kwestią jest dostarczanie odpowiedniej ilości kwasów omega 3. Dopóki dziecko jest karmione mlekiem – można założyć, że ich zawartość w diecie jest optymalna. Omega 3 występują w mleku mamy, a mieszanki mlekozastępcze są wzbogacane. W diecie dziecka, które zaczyna jeść pokarmy stałe, źródłem omega 3 są ryby oraz niektóre jajka.

Zgodnie z nowymi wytycznymi odnośnie rozszerzania diety (z 2021 roku) jajko w niewielkiej ilości można wprowadzić już w 5-6 miesiącu życia. W 7-8 miesiącu możemy zaś wprowadzić do diety dziecka ryby. Początkowo podajemy dziecku rybę 1 razy w tygodniu, a jeśli nie wystąpi niepożądana reakcja (np. alergia) – możemy przejść na 2 razy. Najlepiej by były to ryby tłuste, pochodzące z czystych łowisk. Bezwzględnie unikamy ryb o wysokim prawdopodobieństwie zanieczyszczenia (makrela królewska, rekin, miecznik, tuńczyk).

Uwaga: jeśli np. z powodu alergii nie mamy możliwości podawania dziecku ryb – po 6 miesiącu życia konieczne może być wprowadzenie uzgodnionej z lekarzem suplementacji kwasami omega 3.

Więcej o rozszerzaniu diety niemowlaka w naszej książce: Metoda żywieniowa BLW, daj dziecku wybór– naszego autorstwa i dostępna w naszym sklepie.

Witaminy i składniki mineralne, a rozwój i uczenie się

Rozwój mózgu dziecka nie może przebiegać prawidłowo, jeśli brakuje mu pewnych składników. My, jako rodzice powinniśmy starać się zapewnić maluchowi odpowiednią ilość witamin, składników mineralnych i innych aktywnych składników żywności. Dieta na lepsze uczenie się to między innymi dostarczanie witaminy grupy B (w tym kwasu foliowego), związków fenolowych czy magnezu.

Dlatego od małego uczmy dziecko jeść kasze, płatki owsiane, pieczywo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, rozmaite warzywa (w tym koniecznie te zielone) oraz owoce (przede wszystkim drobne, ciemnoczerwone i fioletowe jak jagody, porzeczki, truskawki, maliny, borówki). Cennym uzupełnieniem diety (o ile dziecko nie ma alergii) są także dobrej jakości jajka.

Gdy dziecko podrośnie, warto włączać do diety orzechy (np. włoskie, bogate w magnez, witaminę E i roślinne kwasy omega 3). Jeśli dziecko nie przepada za konsystencją lub smakiem orzechów, można je mielić i posypywać nimi owoce, jogurt czy desery mleczne. Można też ukryć je, miksując na koktajl z owocami lub w formie rozdrobnionej dodać do owsianki.

Pamiętaj, że dieta na lepsze uczenie się powinna być przede wszystkim różnorodna i urozmaicona. Wiemy, że dzieci potrafią „utknąć” na kilku produktach, jednak warto robić, co się da, by te horyzonty poszerzać. Nie zrażajmy się odmową po jednym spróbowaniu. Czasem dziecko musi spróbować czegoś kilkanaście razy, by się przekonać do nowego produktu. Warto też eksperymentować z formą podania, konsystencją, dodatkami lub „ukrywać” niechciane produkty w koktajlach, sosach, farszach itp. Namawiamy też, by dawać dobry przykład :) . Dziecko łatwiej przekona się do brokuła, jeśli nie będzie jedyną osobą w domu, której „każe się” go jeść.

Zobacz też: Dieta na pamięć i koncentrację.

Dieta na lepsze uczenie się – regularność i stały dowóz paliwa dla mózgu

Dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym często mają wiele ważniejszych spraw, niż jedzenie. Zaaferowane zabawą, bajką czy książką potrafią łatwo zapomnieć o posiłkach. Efektywność myślenia i pracy mózgu jest zdecydowanie lepsza, jeśli regularnie dociera do niego energia i składniki odżywcze. Dlatego dbajmy, by dziecko w miarę możliwości jadło regularne (niekoniecznie obfite) posiłki.

Szczególnie w wieku szkolnym bardzo istotne jest jedzenie śniadań. Dzieci jedzące śniadania osiągają lepsze wyniki w testach sprawności umysłowej. Łatwiej im się uczyć, skoncentrować, zapamiętywać informacje i rozwiązywać problemy (np. na klasówkach). Nigdy nie wypuszczajmy też dziecka do szkoły bez drugiego śniadania, które uzupełni zapasy energii i pozwoli optymalnie funkcjonować do obiadu.

Dieta na lepsze uczenie się bazuje na ogólnych zasadach racjonalnego i zdrowego żywienia. Jej stosowanie nie tylko zadba o mózg dziecka, ale także o jego odporność, układ krążenia, oczy, czy przewód pokarmowy. Stosowanie zdrowej diety z pewnością zaprocentuje na przyszłość i zadbają o zdrowie twojego dziecka również w dorosłym wieku.

2021-10-21T06:28:13+02:00