Często słyszymy od pacjentów, że do tej pory, starając się schudnąć – zawsze odmawiali sobie makaronu. Bo kaloryczny, bo tuczący, bo zawiera węglowodany. My uważamy, że makaron na diecie odchudzającej nie tylko nie zaszkodzi, ale tez może stać się naszym sojusznikiem.

Wartość odżywcza makaronu

Porcja 100 g suchego makaronu dostarcza około 350 kcal, natomiast 100 g ugotowanego makaronu to około 160 kcal. Produkt ten składa się głównie z węglowodanów złożonych, ale zawiera też istotną ilość białka, błonnika i śladowe ilości tłuszczu.

Makaron należy do grupy produktów zbożowych – bardzo ważnej dla naszego żywienia. Dostarczają nam one witamin z grupy B, licznych składników mineralnych (np. żelazo, cynk, miedź, mangan, selen) oraz roślinnych przeciwutleniaczy. Z makaronem jest trochę jak z orzechami. Trzeba mieć świadomość jego wartości energetycznej, ale w żadnym wypadku nie trzeba go wykluczać na zdrowej diecie, czy podczas odchudzania. Makaron na diecie jest tak samo w porządku, jak ryż, kasza czy razowy chleb.

Makaron a poczucie sytości

U większości osób, makaron doskonale zaspokaja głód. Pozwala też utrzymać na dłużej poczucie sytości i zmniejsza ochotę na podjadanie. Dlaczego tak się dzieje?

  • Węglowodany złożone z makaronu są trawione i wchłaniane wolniej, niż cukry proste (np. te z napojów czy słodyczy). Dzięki temu poziom cukru we krwi jest stabilny przez kilka godzin. Znaczna część makaronów posiada niski indeks glikemiczny (niekiedy średni).
  • Makaron na diecie dostarcza także błonnika, który pęcznieje w przewodzie pokarmowym i zwiększa poczucie sytości. Błonnik jest też dobry dla naszej mikroflory i jelit.
  • Na poczucie sytości dobrze wpływa również białko, którego dostarcza makaron.
  • Ostatnią kwestia jest… smak i tekstura, które wpływają na satysfakcję z posiłku. Większość osób przepada za makaronem i po zjedzeniu go czuje nie tylko zaspokojenie głodu, ale też apetytu.

Ponieważ makaron syci na długo, a dodatkowo odżywia organizm – chętnie polecamy go pacjentom, którzy odchudzają się pod naszą opieką.

Makaron na diecie – jaki wybrać?

Gdy następnym razem udasz się na zakupy, przyjrzyj się półce z makaronem. Szczególnie w większych sklepach wybór jest wprost przeogromny. My polecamy przede wszystkim makarony razowe/ pełnoziarniste, ponieważ powstają z nieoczyszczonych ziaren zbóż i zawierają więcej błonnika oraz składników mineralnych. Nie przejmuj się, jeśli na początku ci nie smakuje – to głównie kwestia przyzwyczajenia. Zajadaj go ze smacznymi dodatkami i… czekaj. Możesz też wypróbować wyroby różnych marek (różnią się w smaku i teksturze). Możesz też wypróbować:

  • Makaron orkiszowy pełnoziarnisty – nieco delikatniejszy w smaku i bardziej sprężysty.
  • Makaron żytni – jego smak jest raczej dla koneserów ;) ale ma swoich amatorów.
  • Makaron gryczany – bardzo odżywcza alternatywa makaronu pszennego, która pasuje do sosów grzybowych, słonych serów, kwaśnych owoców, kiszonek czy suszonych pomidorów.
  • Makaron z groszku/ fasoli/ ciecierzycy/ soczewicy – czyli makarony białkowe. Sycące, odżywcze i pozbawione pszenicy (to ważne dla alergików). Należy tylko uważać przy przyrządzaniu, bo mają tendencję do sklejania się i rozgotowania.

A co, jeśli nie polubisz żadnej alternatywy białego makaronu, albo np. nie możesz ich jeść (np. z uwagi na zespół drażliwego jelita)? To nic. Dieta powinna być dostosowana do twoich potrzeb a biały makaron na diecie też jest OK. Pamiętaj tylko, żeby łączyć go z duża ilością warzyw, źródłem białka i „dobrego tłuszczu”.