Jak nie marnować jedzenia – proste porady

Marnowanie żywności to poważny problem naszych czasów. Środowisko jest coraz bardziej zanieczyszczone i chociaż są rejony gdzie panuje głód – na świecie nadal produkuje się i sprzedaje setki ton żywności, które nie są potrzebne… W dzisiejszym artykule podpowiadamy jak nie marnować jedzenia w naszej najmniejszej, domowej skali.

Jak nie marnować jedzenia już na etapie zakupów?

Przede wszystkim zakupy zacznij jeszcze zanim znajdziesz się w sklepie. Zrób listę, która będzie uwzględniała produkty potrzebne w najbliższych dniach lub w tygodniu. Nie kupuj na zapas produktów łatwo psujących się takich jak mięso, jogurt, ryby itp. Nadwyżkę albo wyrzucisz, albo wciśniesz w siebie bez przyjemności „bo szkoda zmarnować” i zjesz więcej, niż potrzebujesz.

Nie ulegaj promocjom. Ostatnio modne są promocje w stylu „3 w cenie 2”. Tylko czy naprawdę potrzebujesz 3 opakowań mleka czy szpinaku z krótką datą? Na zapas kupuj tylko produkty, które mają długi termin przydatności do spożycia i które regularnie jadasz (np. makaron, passata pomidorowa w szklanych butelkach).

Przede wszystkim jednak – staraj się kupować mniej. Większość z nas kupuje za dużo. Na racjonalnych zakupach zyska nie tylko środowisko i nasze sumienie, ale też portfel.

Organizacja w kuchni to podstawa

Staraj się mieć porządek w lodówce i w szafkach. Produkty świeże wkładaj do lodówki w przezroczystych wielorazowych pojemnikach (np. szklanych) lub w przegródkach/ koszykach z tworzywa. Nie upychaj ich zawiniętych w foliowe worki. Po pierwsze lepiej nie gromadzić plastiku, po drugie produkty łatwiej się w ten sposób psują a po trzecie jest większe ryzyko, że coś przeoczysz i znajdziesz, jak już spleśnieje.

Regularnie rób przegląd lodówki i szafek z żywnością. Przekładaj na wierzch produkty, które muszą być szybko zjedzone i planuj, jak je wykorzystać. Jeśli masz spore nadwyżki, zastanów się czy da się przetworzyć je w dania możliwe do zamrożenia (np. zupy, dania jednogarnkowe, przetwory).

Żeby całkowicie wyeliminować wyrzucanie jedzenia i… sytuacje w których zamawiasz pizzę, bo czujesz straszny głód, a w lodówce nie ma nic konkretnego – polecamy planowanie posiłków. Jeśli chcesz poznać naszą nowatorską metodę planowania posiłków dla całej rodziny opartego na zdrowych zupach – koniecznie sprawdź naszego nowego ebooka Metamorfoza Zupy.

Co, jeśli mimo wszystko zostanie ci za dużo jedzenia?

Czasem bywa tak, że zrobimy zakupy a potem nagły wyjazd, czy awaria krzyżują nam plany jedzeniowe. Zdarza się też, że po prostu umknie nam jakiś produkt, który wpadł w kąt lodówki czy spiżarki. Jak sobie radzić w takich sytuacjach i jak nie marnować jedzenia mimo wszystko?

  1. Zacznij od oceny produktu. Jeśli jest spleśniały, lub zgniły – bezwzględnie go wyrzuć. Trudno! Nigdy nie zdrapuj pleśni, by zjeść np. dżem spod spodu. Pleśń, nawet niewidoczna, dotarła już wszędzie i jeśli ją zjesz możesz sobie zaszkodzić.
  2. Nie przejmuj się, jeśli np. marchewka za długo poleżała i trochę się pomarszczyła. Nadal jest jadalna i jeśli nie ma pleśni lub widocznej zgnilizny – nie musisz jej wyrzucać. Możesz ją umyć i zanurzyć na kilka godzin w misce z zimną wodą – wtedy odzyska jędrność. Możesz też po prostu ją obrać i zużyć do zupy czy sosu.
  3. Analogicznie, pomarszczone jabłka przerób na mus jabłkowy do owsianek i deserów, miękkie pomidory na sos a przedojrzałe banany na pyszne ciasto.
  4. Zwiędnięte liście (np. pietruszki, sałaty) możesz odświeżyć wkładając je na 1-2 godziny do miski z lodowatą wodą. Pamiętaj, by zjeść je potem tego samego dnia.
  5. Wykorzystaj resztki do przygotowania pysznych dań, takich jak resztkowy omlet czy zapiekanka, pasta kanapkowa.

Jeśli nuży cię jedzenie tego samego, zastanów się, jak możesz zmodyfikować potrawy. Klasyka to pomidorowa z rosołu, pudding z chleba, pasztet z warzyw z zupy itp.

Jak nie marnować jedzenia w przypadkach szczególnych?

Jeśli zostanie ci więcej jedzenia np. po świętach, po odwiedzinach u mamy lub z innego powodu – jak najszybciej zacznij przetwarzać. Jeśli masz dużo świeżych warzyw – przerób je na mrożonki, zupy, przetwory, weki. To co się da z gotowych potraw – zamroź (najlepiej mrozić jak najświeższe), resztę rozplanuj na kilka najbliższych dni. Możesz też zorganizować „resztkową imprezę” i poczęstować znajomych. Jeśli zastanawiasz się jak nie marnować jedzenia w czasie pandemii, gdy spotkania towarzyskie są utrudnione – i na to są sposoby. Wyjściem jest oddanie nadmiarowej żywności do specjalnych punktów zbiórek, które rozdysponują je potem dla potrzebujących.

2021-02-07T21:47:40+02:00