Marnowanie żywności to poważny problem naszych czasów. Środowisko jest coraz bardziej zanieczyszczone i chociaż są rejony gdzie panuje głód – na świecie nadal produkuje się i sprzedaje setki ton żywności, które nie są potrzebne… W dzisiejszym artykule podpowiadamy jak nie marnować jedzenia w naszej najmniejszej, domowej skali.
Jak nie marnować jedzenia już na etapie zakupów?
Przede wszystkim zakupy zacznij jeszcze zanim znajdziesz się w sklepie. Zrób listę, która będzie uwzględniała produkty potrzebne w najbliższych dniach lub w tygodniu. Nie kupuj na zapas produktów łatwo psujących się takich jak mięso, jogurt, ryby itp. Nadwyżkę albo wyrzucisz, albo wciśniesz w siebie bez przyjemności „bo szkoda zmarnować” i zjesz więcej, niż potrzebujesz.
Nie ulegaj promocjom. Ostatnio modne są promocje w stylu „3 w cenie 2”. Tylko czy naprawdę potrzebujesz 3 opakowań mleka czy szpinaku z krótką datą? Na zapas kupuj tylko produkty, które mają długi termin przydatności do spożycia i które regularnie jadasz (np. makaron, passata pomidorowa w szklanych butelkach).
Przede wszystkim jednak – staraj się kupować mniej. Większość z nas kupuje za dużo. Na racjonalnych zakupach zyska nie tylko środowisko i nasze sumienie, ale też portfel.
Organizacja w kuchni to podstawa
Staraj się mieć porządek w lodówce i w szafkach. Produkty świeże wkładaj do lodówki w przezroczystych wielorazowych pojemnikach (np. szklanych) lub w przegródkach/ koszykach z tworzywa. Nie upychaj ich zawiniętych w foliowe worki. Po pierwsze lepiej nie gromadzić plastiku, po drugie produkty łatwiej się w ten sposób psują a po trzecie jest większe ryzyko, że coś przeoczysz i znajdziesz, jak już spleśnieje.
Regularnie rób przegląd lodówki i szafek z żywnością. Przekładaj na wierzch produkty, które muszą być szybko zjedzone i planuj, jak je wykorzystać. Jeśli masz spore nadwyżki, zastanów się czy da się przetworzyć je w dania możliwe do zamrożenia (np. zupy, dania jednogarnkowe, przetwory).
Żeby całkowicie wyeliminować wyrzucanie jedzenia i… sytuacje w których zamawiasz pizzę, bo czujesz straszny głód, a w lodówce nie ma nic konkretnego – polecamy planowanie posiłków. Jeśli chcesz poznać naszą nowatorską metodę planowania posiłków dla całej rodziny opartego na zdrowych zupach – koniecznie sprawdź naszego nowego ebooka Metamorfoza Zupy.
Co, jeśli mimo wszystko zostanie ci za dużo jedzenia?
Czasem bywa tak, że zrobimy zakupy a potem nagły wyjazd, czy awaria krzyżują nam plany jedzeniowe. Zdarza się też, że po prostu umknie nam jakiś produkt, który wpadł w kąt lodówki czy spiżarki. Jak sobie radzić w takich sytuacjach i jak nie marnować jedzenia mimo wszystko?
- Zacznij od oceny produktu. Jeśli jest spleśniały, lub zgniły – bezwzględnie go wyrzuć. Trudno! Nigdy nie zdrapuj pleśni, by zjeść np. dżem spod spodu. Pleśń, nawet niewidoczna, dotarła już wszędzie i jeśli ją zjesz możesz sobie zaszkodzić.
- Nie przejmuj się, jeśli np. marchewka za długo poleżała i trochę się pomarszczyła. Nadal jest jadalna i jeśli nie ma pleśni lub widocznej zgnilizny – nie musisz jej wyrzucać. Możesz ją umyć i zanurzyć na kilka godzin w misce z zimną wodą – wtedy odzyska jędrność. Możesz też po prostu ją obrać i zużyć do zupy czy sosu.
- Analogicznie, pomarszczone jabłka przerób na mus jabłkowy do owsianek i deserów, miękkie pomidory na sos a przedojrzałe banany na pyszne ciasto.
- Zwiędnięte liście (np. pietruszki, sałaty) możesz odświeżyć wkładając je na 1-2 godziny do miski z lodowatą wodą. Pamiętaj, by zjeść je potem tego samego dnia.
- Wykorzystaj resztki do przygotowania pysznych dań, takich jak resztkowy omlet czy zapiekanka, pasta kanapkowa.
Jeśli nuży cię jedzenie tego samego, zastanów się, jak możesz zmodyfikować potrawy. Klasyka to pomidorowa z rosołu, pudding z chleba, pasztet z warzyw z zupy itp.
Jak nie marnować jedzenia w przypadkach szczególnych?
Jeśli zostanie ci więcej jedzenia np. po świętach, po odwiedzinach u mamy lub z innego powodu – jak najszybciej zacznij przetwarzać. Jeśli masz dużo świeżych warzyw – przerób je na mrożonki, zupy, przetwory, weki. To co się da z gotowych potraw – zamroź (najlepiej mrozić jak najświeższe), resztę rozplanuj na kilka najbliższych dni. Możesz też zorganizować „resztkową imprezę” i poczęstować znajomych. Jeśli zastanawiasz się jak nie marnować jedzenia w czasie pandemii, gdy spotkania towarzyskie są utrudnione – i na to są sposoby. Wyjściem jest oddanie nadmiarowej żywności do specjalnych punktów zbiórek, które rozdysponują je potem dla potrzebujących.