Lody dla ochłody

Lody są słodyczami chętnie jadanymi przez cały rok, ale latem są wyjątkowo popularne, gdyż służą dodatkowo do ochłody. Ponieważ należą do grupy słodyczy, dostarczają przeważnie sporo cukru i tłuszczu, także należy spożywać je z umiarem.

Najbardziej orzeźwiające są jednak sorbety owocowe. A ich dodatkową zaletą jest to, że zwykle są też mniej kaloryczne niż tradycyjne lody - szczególnie te przygotowane samodzielnie – bo wtedy możemy kontrolować ilość cukru.

Cukier i tłuszcz to nie jedyne, na co trzeba uważać spożywając lody. Niebezpieczne mogą być bakterie namnażające się w lodach źle przechowywanych, nieświeżych lub wielokrotnie rozmrażanych i zamrażanych – a także toksyny które te bakterie wytwarzają.

Lody wytwarzane na miejscu, w lokalach gastronomicznych, lodziarniach lub w domu, jeśli zawierają surowe jajka, w przypadku niezachowania właściwej higieny - też mogą nieść ryzyko zatrucia, zwłaszcza bakteriami salmonelli.

Bakterie salmonelli i gronkowca często namnażają się w produktach nabiałowych, więc gdy kupujemy lody w lokalu, bezpieczniejsze są teoretycznie sorbety składające się z tylko owoców, wody i cukru.

Niestety zazwyczaj nie da się organoleptycznie ocenić czy lody są zepsute czy nie. O zatruciu dowiadujemy się dopiero wtedy, gdy wystąpią pierwsze symptomy, takie jak ból brzucha, wymioty, mdłości, biegunka. W zależności od rodzaju bakterii, objawy mogą wystąpić od 2 do nawet kilkunastu godzin po spożyciu.

Należy właściwie przechowywać zakupione lody lub zjadać je od razu. Kulkowe kupować tylko w sprawdzonych miejscach – wtedy nie ryzykujemy zatruciem pokarmowym. Kiedy kupujemy lody na patyku w sklepie, należy obejrzeć kupowany wyrób, czy nie ma nietypowego kształtu, czy nie jest podejrzanie miękki, bo np. ktoś zaniósł go do kasy, zrezygnował, zostawił, a pracownik sklepu odniósł go do lodówki dopiero po dłuższym czasie.

Warto także zerknąć na termin przydatności do spożycia- pomoże on wybrać świeży wyrób, a nie zalegający w sklepowych lodówkach już od dawna.

Lody są słodyczami chętnie jadanymi przez cały rok, ale latem są wyjątkowo popularne, gdyż służą dodatkowo do ochłody. Ponieważ należą do grupy słodyczy, dostarczają przeważnie sporo cukru i tłuszczu, także należy spożywać je z umiarem.